Seyahat İnhisar nerede? Kuruluş Osman’daki İnhisar günümüzde hangi ile bağlı?

İnhisar nerede? Kuruluş Osman’daki İnhisar günümüzde hangi ile bağlı?

Paylaş
İnhisar nerede? Kuruluş Osman’daki İnhisar günümüzde hangi ile bağlı?

İnhisar ilçesi, Kuruluş Osman dizisinde yer almasının ardından merak edilen yerlerden biri olmaya devam ediyor. Osman Bey dizide İnegöl’e açılacak kapı olan İnhisar’ı fethedebilmek için çalışmalarına devam ediyor. Peki, İnhisar nerede? Kuruluş Osman’daki İnhisar günümüzde hangi ile bağlı? İşte detaylar…

İnhisar, Kuruluş Osman dizisinde İnegöl’ün fethini sağlayacak önemli bir yol olarak görülüyor ve Osman Bey, fetih planları arasında ilk olarak İnhisar’ı koyuyor. Dizinin takipçileri ise sık sık İnhisar’ın nerede ve hangi ile bağlı olduğu konusunda araştırmalar yapıyor…

Haberin Devamı

İNHİSAR NEREDE, HANGİ İLE BAĞLI?

Marmara bölgesinde yer alan İnhisar ilçesi Bilecik iline bağlıdır. 244 km2 yüzölçümüne sahip İnhisar, alan açısından Türkiye’nin 786. en büyük ilçesidir. Bilecik iline ise 36 kilometre mesafe uzaklıktadır.

İNHİSAR'IN TARİHÇESİ NEDİR?

Bilecik ilinin bir ilçesi olan İnhisar'ın ne zaman kurulduğuna ilişkin net bir bilgi bulunmamaktadır. Bir rivayete göre, taycılar ve ağalar olmak üzere iki kabilenin (birinin Çiftepınarlar, diğerinin tekke önü mevkiinden geldiği söylenir) yerleşmesi ile kurulmuştur. Bu iki kabilenin arasında bir zamanlar düşmanlık olduğu, ancak bir kız alıp verme olayıyla ilişkilerin düzeldiği ve birleşme sağlandığı anlatılmaktadır.

Başka bir rivayette ise; çevrede ayrı ayrı sekiz obanın yer aldığı, bu obaların sonradan birleşerek bir beylik meydana getirdiği ifade edilir. Bu beyliğin başında Kübat çelebi isminde bir yönetici bulunmaktaydı. Savaşların beyliklere toprak kazandırmak ve genişlemek maksadıyla sıkça patlak verdiği bu zamanda, karaca Davut (askeri kanadın başında bulunan komutan) ve Kübat çelebi beylik savunmasını daha iyi yapabilmeleri için beylik merkezinin etrafını hisar ile çevirerek Bizanslılara karşı direnme güçlerini artırmışlardır.

Haberin Devamı

İnhisar ismi bu 'hisar' ve beyliğin karşısında bulunan 'in' kelimelerinin birleşmesinden doğduğu rivayet edilir.

Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’e yerleşmesinin ardından İnhisar beyliği de Ertuğrul Bey’in emrine girmiştir. Bu katılıştan sonra Nallıhan ve Seyitgazi taraflarına kadar olan bölgenin asker toplama ve yetiştirme işlemlerini İnhisar Beyliği üstlenmiştir.