Seyahat Şırnak haritası: Şırnak ilçeleri nelerdir? Şırnak hangi bölgede yer alır?

Şırnak haritası: Şırnak ilçeleri nelerdir? Şırnak hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Şırnak haritası: Şırnak ilçeleri nelerdir? Şırnak hangi bölgede yer alır?

Şırnak ilinin, geçmişe dair birçok tarihi eseri ve kültürel yapısı bulunan şehirlerden biridir. Bu ilde gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok tarihi mekan bulunmaktadır. Dolayısıyla Şırnak hakkında merak edilen sorular da mevcuttur. Şırnak Haritası: Şırnak ilçeleri nelerdir? Şırnak hangi bölgede yer alır? İşte, tüm detaylar.

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi dahilinde yer alan Şırnak ili, Merkez ilçe ile birlikte toplamda 7 ilçeye sahiptir. 2020 senesinde nüfusu 530.500 olarak geçen Şırnak şehrinin %74’tü şehirlere göç etmiş ve oralarda yaşamaktadır. Yüzölçümüne bakıldığında ise 7.078 km2 olarak arşivlerde yer aldığı görülmektedir.

Haberin Devamı

ŞIRNAK HARİTASI

Şırnak şehrinin yüz ölçümü 7,203 km2 olarak kayıtlarda yer alır. Şırnak ilinin coğrafi konumu 37° 31′ 8.3064” Kuzey, 42° 27′ 13.3632” Doğu GPS koordinatları dahilindedir. Şehir topraklarının batı bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Dicle bölümünde yer almaktadır. Geri kalan diğer yarısı ise Doğu Anadolu Bölgesi sınırları dahilinde kalmaktadır.

İki bölgeye yayılan ilin toplam alanına bakıldığında 7.172 Km2 olduğu görülmektedir. Şehir batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, kuzey doğusunda Hakkari illerine komşuluk etmektedir. Bununla birlikte güneyinde Irak ve Suriye ülkeleri yer almaktadır.

ŞIRNAK İLÇELERİ NELERDİR?

Şırnak şehrine ait toplamda 7 ilçe bulunmaktadır.

Bu ilçelerin merkezlere uzaklıkları ve kuruluş yılları şu şekilde geçmektedir;

Haberin Devamı
  • Beytüşşebap, il merkezine olan uzaklığı 121 km olan ilçe Cumhuriyet öncesi dönemde kurulmuştur.
  • Cizre, Şırnak şehir merkezine uzaklığı 49 km olan ilçe Cumhuriyet öncesi dönemde kurulmuştur.
  • Güçlükonak, Şırnak şehir merkezine uzaklığı 76 km olan ilçe 1990 yılında kurulmuştur.
  • İdil, merkeze olan uzaklığı 78 km olan ilçe 1947 yılında kurulmuştur.
  • Silopi, merkeze olan uzaklığı 76 km olan ilçe 1960 yılında kurulmuştur.
  • Uludere, Şırnak iline uzaklığı 50 km olan ilçe 1957 yılında kurulmuştur.

ŞIRNAK HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Şırnak şehri Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Türkiye'nin pek kalabalık olmayan şehirlerinden birisidir. Coğrafi komşularına bakıldığı zaman Kuzeyinde Siirt ilinin, doğusunda Hakkari ilinin, batısında ise Mardin illeri bulunduğu görülmektedir. Bununla birlikte güneyinde ise Irak ülkesi ile sınır komşusu olmaktadır.

Coğrafi konumu nedeniyle Şırnak iklimi tipik bir karasal iklim şeklinde hüküm sürmektedir. Yüksek kesimlere sahip ilçelerinde kış ayları sert soğuk ile birlikte kar yağışlı olarak seyretmektedir. Yılın ortalama en yüksek sıcaklığı ise 48 derece görülmektedir. Bununla birlikte yılın en düşük sıcaklık değeri ise -20 dereceye kadar düşmekte olduğu bilinmektedir.