Yaşam Silahların gölgesinde Barış Günü

Silahların gölgesinde Barış Günü

Paylaş
Silahların gölgesinde Barış Günü

Dünya, 1 Eylül Barış Günü'ne çatışmaların, silahların gölgesinde girdi

1 Eylül Dünya Barış Günü bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Oysa dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar, iç savaşlar yaşanıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin mültecilerin durumuna ilişkin 2010 yılı raporuna göre dünyada mülteci sayısı 44 milyona ulaştı. Bu, son 15 yılın en yüksek seviyesi. Mülteci sayısındaki bu artış dünyadaki şiddet olaylarının artışı ile doğru orantılı olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Çatışmalardan nasibini alan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin ortak açıklamasında, “2011 yılının 1 Eylülü’ndeyiz ve ne yazık ki bizde barış yok. Barışı tesis etmede, marifet öncelikle güçlü olanın elindedir. O nedenle sözümüz hükümetedir: Yoksul gençleri savaşa sürüklemesin” denildi.

Bu yıl da dünya 1 Eylül’e barışa hasret girdi. Askeri harcamalara 1 trilyon 630 milyar dolar harcandı

Silaha rekor bütçe

1 Eylül Dünya Barış Günü Türkiye ve Ortadoğu’da süren çatışma ortamı ve iç savaşların arasında kutlanıyor. Türkiye’de son 2 ayda 60’dan fazla asker çıkan çatışma yada saldırılarda şehit düştü. Mısır, Libya, Suriye ve Yemen’in de aralırnad bulunduğu Ortadoğuda ise son 1 yılda 100 binden fazla kişi öldürüldü. Silahların gölgesinde kutlamalar gerçekleştirilirken, askeri harcamalar son 1 yılda 1 trilyon 630 milyar dolara çıkarak yeni bir rekora ulaştı. Ekonomik krize rağmen savunmaya ayrılan bütçede yüzde 50’lik artış yaşanması ise barış ortamının sağlanmasını daha da zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

1 Eylül Dünya Barış Günü, dünyanın birçok bölgesinde çatışma ortamı ve iç savaşların arasında kutlanıyor. Merkezi İsveç’te bulunan Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Sipri’nin 2010 yılını kapsayan silahlanma raporu askeri silahlanmanın boyutunun giderek arttığını ortaya koydu. Sipri’nin geçen yılı kapsayan raporuna göre dünya genelinde eğitime yıllık 1.1 trilyon dolar harcanırken askeri harcamaların miktarı 1 trilyon 630 milyar doları bularak yeni bir dünya rekoru kırdı.

ABD ve Çin ilk sırada

Savunma sektörüne yaptığı yatırımı yüzde 12.7 arttıran Çin’in Amerika’dan sonra ikinci askeri süper güç olduğunu gösteren raporda Çin, 2000 yılından bu yana savunma harcamalarını üçe katladı. Dünya çapındaki savunma bütçesinin yüzde 43’üne sahip olan ABD’nin ise harcamalarını altı katına çıkardığına dikkat çekiliyor. ABD ve Çin’i ise İngiltere, Fransa ve Rusya takip ediyor. Almanya ise sekizinci sırada yer alıyor. Rapora göre, Ortadoğu ülkeleri 2010 yılında savunma harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 2.5, Afrika yüzde 5.2 arttırdı. Bir yıllık artışlara bakıldığında bütçesinden savunmaya en çok payı yüzde 5.8’le Güney Amerika ülkelerinin ayırdığı görülüyor.

Haberin Devamı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin mültecilerin durumuna ilişkin 2010 yılı raporuna göre, dünyada mülteci sayısı 44 milyona ulaştı. Bu, son 15 yılın en yüksek seviyesi. Mülteci sayısındaki bu artış dünyadaki şiddet olaylarının artışı ile doğru orantılı olarak kabul ediliyor.

CUMHURİYET