Yaşam Şimdi aynalarla barışma zamanı

Şimdi aynalarla barışma zamanı

Paylaş
Şimdi aynalarla barışma zamanı

Yeni bir başlangıca hazır mısınız? Nasıl mı? Sizi rahatsız eden, kendinizi toplumun parçası gibi hissetmenizi önleyen bir sorununuz artık kolayca çözülüyor: Saç dökülmesi.

Haber: Esra Özübek
eozubek@elle.com.tr


Saç ekimi konusunda uzman bir merkezin sorumlusu Özlem Safiye Kurt’tan hem bilgi hem tüyo aldık. Ekim nedir, nasıl yapılır öğrendik. Sadece saç değil, bıyık ve sakal ekildiğini de söyledi bize. Kişilerin aynalarla barışmasının, tarakla tanışmasının ve mutluluğu yakalamasının mucize olmadığını uzmandan duyduk.

Sağlıklı saç nasıl olmalı?

Parlak görünümlü, kepeksiz, dolgun ve hacimli görünen saç, sağlıklıdır.

Böylesi saçlara sahip olmak için ne yapılabilir?

Sağlıklı saçlara sahip olmak emek ister. Her yıl düzenli olarak analiz yaptırarak saç kaliteniz hakkında uzman kişilerden bilgi sahibi olabilirsiniz. Kafanıza göre şampuan asla kullanmayın, mutlaka bitkisel içerikli olanları tercih edin. Çinko ve E vitamini içerikli gıdaların da bol tüketilmesi gerekir

. Saç neden dökülür?

Çağımızın hastalığı stres, saç dökülmesinde en büyük etkenlerden biri. Genetik faktörler, anemi (kansızlık), kozmetik boyalar, yanlış beslenme, tiroid rahatsızlığı, hormanal dengesizlikler, yaşlılık, hamilelik gibi bir çok sebebi de unutmamak gerek.

Dökülmeyi engellemek mümkün mü?

Günlük 100 telin altında olan dökülmelerde medikal tedaviler, ilaç takviyeleri, oksijen tedavileri, ozon terapiler, mezoterapi, PRP tedavileri ile sorunun önüne geçebilirsiniz. Saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerek. Böylece bazı kan tahlilleri yapılır, ona göre bir tedavi planı hazırlanmış olur.

Vitamin veya başka destekleri almak olumlu bir etki sağlar mı?

Tabii ki ciddi oranda etkisi olur. Ama kişinin, alacağı vitamini kendisinin seçmesi de yanlış. Bunlar, mutlaka hekim gözetiminde alınmalı.

Saç dökülmesinin sebepleri nedir?

Stres, yanlış beslenme, hormon bozukluğu, genetik hastalıklar, anemi, doğum yapma, bazı ilaçların kullanımı v.b. sıralanabilir. Normal saçlarda günlük 80-100 adet tel dökülebilir. Bu sayının üzerine çıkıldığı takdirde mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Neden ne olursa olsun, vücutta yeterli miktarda saç kökü varsa ekim başarıyla yapılabilir. 06-07 mm uçlarla en yüksek sayıda ekim yapmak ve iyileşme sürecini daha kısa süreye indirmek mümkün.

Saçı kestirmeden de ekim yapmak mümkün

Saç ekimi nedir ve nasıl yapılır?

Saç köklerinin en son teknoloji FUE (Follicular Unit Extraction) ile iki kulak arası ense bölgesinde mikromotor yardımıyla tek tek alınarak dökülmüş bölgeye nakledilmesidir. FUE tekniği sayesinde gerekirse vücudun göğüs, kol ve bacak gibi kıllı bölgelerinden greftler alınıp ekmek mümkün. İşlem, hastane ortamında yapılmalı. Dikiş izi olmaz, ağrı-şişme şikayeti yaşanmaz, genel anestezi gerektirmez.

Bu işlem neden hastane ortamında olmalı?

Saç ekimi, küçük bir operasyon olmasına rağmen ciddi cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden de her cerrahi uygulama gibi komplikasyon oluşmaması için ameliyathane ortamında ve doktor kontrolünde yapılmalıdır. Gereken şartlar sadece hastane ortamında mevcuttur. Tüm uygulamalar anlaşmalı özel hastanelerde yapılmakta.

Peki saçımızı kestirmeden ekim yaptırabiliyor muyuz?

Diyelim ki saçınız dökülmüş, ektirmek istiyorsunuz. Ama yoğun iş temposu yüzünden ya da kısa saç istemediğiniz için uzunluğundan da vazgeçmek istemiyorsunuz. Saçınızı kestirmeden de ekim yaptırabilirsiniz. Kadın hastalar genellikle bu yöntemi tercih ediyor. Uygulama kesinlikle anlaşılmıyor. Yeter ki işlem, profesyonel ellerde yapılsın.

Kimlere ekim yapılabilir?

Saç ekimi 18 yaşını aşmış herkese uygulanır. Saçın fazla dökülmüş olmasını beklemeyin. Az da olsa kelleşmiş bölgeleriniz varsa, ekim yaptırmanız gerek.

Tedavi süreci nasıldır?

Operasyon ortalama 7-8 saat sürer. İşlemden bir-iki gün sonra iş hayatına ve normal yaşantıya rahatlıkla dönebilirsiniz. Ama ilk yıkama ve pansuman, ekimden 3 gün sonra yapılmalıdır. İlk hafta, bölgede hafif bir pembelik oluşur. Birinci haftanın sonunda kabuklar alınır, doğal görünüme kavuşulur. Özetle, bir günde istediğiniz saçlara kavuşabilirsiniz.

Bu alanda yurt dışından Türkiye’ye çok talep geldiğinizi biliyoruz. Bunun sebebi ne sizce?

Dünyada bu işi hakkıyla yapanlar arasında Türkiye ilk sırada. Ülkemizde Türk hekimleri, saç ekimi uzmanları ve hastaneler profesyonel çalışıyor. Üstelik fiyat olarak da diğer ülkelere kıyasla çok uygunuz. Yabancılar hem Türkiye’de tatil yapıyor hem de bir günde saçlarına kavuşuyorlar.

Bıyık ve sakal da ekiliyor

Bıyık, sakal ve favori ektirmek de mümkün mü?

Evet. Yara, ameliyat, yanık izi ya da dökülme gibi sorunları çözmek için de bıyık-sakal-favori ekilecek bölgeye enseden alınan saç kökleri nakledilir. Bıyığı hiç çıkmayan kişilerde bile ekim işlemi başarıyla sonuçlanıyor.

Ya kaş dökülmesi ve ekimi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Kaş dökülmesinin bir çok sebebi olabilir. Stres, yanlış beslenme, kullanılan kozmetik ürünler, kaş alma, kalıcı makyaj uygulamaları gibi sebepler, ilk akla gelenler. Kaşların bir kısmı ya da tamamı dökülebilir. Her şekilde, genellikle tedavi edildikten sonra ortadan kalkar, hatta kimi zaman yeniden kaş çıkmaya başlar. 6 ay ile 1 yıl içinde çıkmaz ise kaş ekimi yapmak gerekir. Kaşlarda, travmalara da bağlı dökülmelere sık rastlanır. Kaş dökülmesinin tek tedavi yöntemi, ekimdir.

( 24.03.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı