Yaşam Sinek avlıyorlar!

Sinek avlıyorlar!

Paylaş
Sinek avlıyorlar!

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Batı Nil virüsü ile mücadele çalışmaları kapsamında Marmara Bölgesi'nde araştırma yapan ekip, Edirne'deki Kent Ormanı'ndan sivrisinek örnekleri topladı

Toplanan sivrisineklerin tür ayrımını yaptıklarını belirten Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayşen Gargılı, "Laboratuara gönderilen sivrisineklerde virüs olup olmadığı kontrol ediliyor" dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan'da bir süre önce görülen Batı Nil virüsüne Türkiye'de de rastlanması ardından Sağlık Bakanlığı tarafından Marmara ve Ege bölgelerinde oluşturulan ekipler, sorumluluk bölgelerinde virüsle ilgili araştırma çalışmalarına başladı.

Marmara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ayşen Gargılı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Doç.Dr. Sırrı Kar ve Yrd.Doç.Dr. Nedim Yılmazer ile İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Kerem Öter de şüpheli olguların görüldüğü Edirne'de Haziran ayından buyana araştırma yapıyor. Edirne'nin farklı bölgelerinden sivrisinek örnekleri topladıklarını belirten Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ayşen Gargılı, Batı Nil Virüsü'nün sivrisinekler tarafından taşınan hastalık olduğunu söyledi.



Edirne'de de şüpheli olguların görüldüğünü ifade eden Gargılı, "Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı bu yıl tarama çalışması başlattı. Haziran ayından bu yana Edirne'ye gelip sivrisinek örnekleri topluyoruz. Laboratuara gönderilen sivrisineklerde virüs olup olmadığı kontrol ediliyor" dedi. Çalışmalarının Kasım ayında tamamlanacağını belirten Gargılı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Bizim ilgilendiğimiz sivrisinekler sabah genelde çok erken saatte ve akşam üstü saatlerinde aktivite gösteren sinekler. Bu nedenle akşam üstü sinek tuzaklarını kurup bırakıyor, sabah da topluyoruz. Sinekleri ağız aspiratörleri ve sinek tuzakları yardımıyla yakalıyoruz. Canlı olarak toplanan sinekleri taşıma kafeslerine koyup tür ayrımını yapıyoruz. Sinekler laboratuara ya canlı olarak ya da -80 derecede dondurulmuş olarak ulaştırılıyor. Olguların görüldüğü bölgede yaşayanlardan alınan kan örnekleri de İl Sağlık Müdürlükleri tarafından taramadan geçiriliyor."

TÜRKİYE'DE 3 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Batı Nil virüsü, ilk kez 1937'de Uganda'nın Batı Nil bölgesinde görüldü. 1957'de İsrail'de baş gösteren bir salgında elde edilen bulgulara göre, virüs özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde beyin ve omurilikte ölümcül iltihaplanmaya yol açıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan geçen Eylül 2010'da yapılan açıklamaya göre Türkiye'de Batı Nil Virüsü'ne yakalanan 7 kişiden 3'ü hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Gökhan BALCI / EDİRNE, (DHA)