Yaşam Şirin Tekeli hayatını kaybetti (Şirin Tekeli kimdir?)

Şirin Tekeli hayatını kaybetti (Şirin Tekeli kimdir?)

Paylaş
Şirin Tekeli hayatını kaybetti (Şirin Tekeli kimdir?)

Akademisyen, yazar, çevirmen ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli hayatını kaybetti

Kadın hareketinin ve düşün dünyasının önemli isimlerinden 73 yaşındaki Şirin Tekeli, beyin tümörü tedavisi görüyordu.


BEDENİNİ BAĞIŞLADI


Şirin Tekeli'nin hayatını kaybetmeden önce bedenini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağışladığı öğrenildi. Tekeli'nin en yakınında bulunan isimlerden HDP İstanbul Milletvekili, hukukçu Filiz Kerestecioğlu, T24 internet sitesine yaptığı kısa açıklamada, "Bir bilim kadınını bilim kadınına teslim edeceğiz; Şebnem hocaya (Prof. Şebnem Korur Fincancı) teslim edeceğiz" dedi. Cenaze töreni yapılmayacağı bildirilen Tekeli için daha sonra özel bir anma etkinliği yapılacağı duyuruldu.

ŞİRİN TEKELİ KİMDİR?


1944 yılında Ankara’da doğan Şirin Tekeli, Ankara Kız Lisesi’nde gördü. Liseyi bitirdikten sonra Paris’e giderek Fransızca öğrendi. 1962 yılında hukuk okumaya başladı. Ardından Lozan Üniversitesi’nde Sosyal ve Siyasal Bilimler okumaya başladı. 1967 yılında öğrenimini bitirip İstanbul’a döndü ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi Kürsüsü'ne girdi. Öğrencilik döneminden tanıdığı eşi Ahmet Tekeli ile evlendi. 1978 yılında kadınların siyasete katılması konusundaki doçentlik tezini bitirdi. Doçentliği sonrasında seçimler üzerine çalışmaya başladı. Fransız hükümetinden burs alarak Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS) ‘haritalama' (cartographie) tekniğini öğrendi.


12 EYLÜL DÖNEMİNDE AKADEMİDEN İSTİFA ETTİ


1980 askeri darbesi sonrasında kurulan YÖK’ün sosyal bilimlerde ‘düşünce ve araştırma' özgürlüğünü budadığını, öğrencileri ve öğretim görevlilerini siyaset-dışılaştırdığını protesto etmek için 1981 yılında üniversitedeki görevinden istifa etti. Üniversiteden ayrıldıktan sonra, yazar, redaktör ve çevirmen olarak çalışmaya başladı. Kadınlarla ilgili birçok çalışmaya imza attı.


KADIN HAREKETİNİN ÖNCÜLERİNDEN


1982 yılında Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat adıyla kitap olarak yayınladığı doçentlik tezi, Türkiye’de kadınların politik ve toplumsal alanda marijinalleşmesi üzerine Türkçe yayınlanan ilk kitap oldu. 1987'deki Aile İçi Şiddete Karşı Yürüyüş ve Kariye Şenliği ile başlayan, 1989’da Mor İğne Kampanyası ile devam eden, genç kadınların, taşralı kadınların, Kürt kadınların katılmalarıyla gerçek anlamda bir toplumsal harekete dönüşen aktivitelerin içinde ve başında yer aldı. 1989’da Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlatır.

25 KİTAP ÇEVİRDİ


2011 yılına kadar, Fransızca ve İngilizce’den çoğu kadınlar ve demokrasi ile ilgili 25 kitabı Türkçeye kazandırdı. 1996 yılında kendisine Fransa Kültür Bakanlığı’nın Akademik Palmiye Ödülü Officier dans l' Ordre des Palmes Académiques verildi. Bodrum’da yaşıyordu.

Haberin Devamı