Yaşam Türkiye kıyılarında köpek balığı var mı? Derin sulardaki köpek balığı varlığı hakkında bilinmeyenler...

Türkiye kıyılarında köpek balığı var mı? Derin sulardaki köpek balığı varlığı hakkında bilinmeyenler...

Paylaş
Türkiye kıyılarında köpek balığı var mı? Derin sulardaki köpek balığı varlığı hakkında bilinmeyenler...

Denizlerin korkulu rüyası olarak ifade edilseler de onlarsız deniz ekosistemi düşünülemez. Son zamanlarda gelecekleri tehlike altında olan köpek balıkları, Türkiye kıyılarında da sıklıkla görüldüğüne dair haberler geliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu tarz gelişmeler sonrası ''Aslında gördüklerimiz köpek balığı mı yoksa başka tür mü?'' sorusu akıllara geliyor.

 

Arife Kübra Zımba / Posta.com.tr - Köpek balığı varlığı, o denizin ekosisteminin sağlıklı olduğunun bir başka göstergesi denilebilir. Ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz sularında barınan köpek balığı türleri bulunuyor. Öte yandan yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yaklaşık 100 yıl içerisinde köpek balıklarının her 3 türünden birinin artık olmayacağı... Türkiye denizlerinde 38 köpek balığı türü barındığı biliniyor. İşte, Türkiye kıyılarındaki köpek balığı varlığı hakkında detaylar...

Haberin Devamı

TÜRKİYE KIYILARINDA KÖPEK BALIĞI VAR MI?

Her canlının belli yaşam olanı varken, köpek balıklarının da hapitatı denizlerdir. Sıklıkla haberlere yansıyan 'köpek balığı saldırısı!' başlıkları ise bölge insanına korku yaşatmaktan öteye gitmiyor. Fakat uzmanlar köpek balıklarının bulunduğu denizlerin sağlıklı olduğuna işaret ettiğini belirtiyor ve bir tehdit olarak algılanmamalarının altı çiziliyor. Ülkemiz kıyılarında araştırmalara göre ortalama 38 köpek balığı türü yaşadığı biliniyor. Ancak ekranlara gelen ve köpek balığı olarak gösterilen balıkların çoğunun gagalı kılıç, Akdeniz mızraklı balığı denilen marlin balıklarına benzeyen türler olduğu yine uzmanların araştırmalarında yer alıyor. Bu balık türleri de yüzeye yakın yüzdüğü için köpek balığı olarak adlandırılabiliyor. İşte, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz sularında görülen köpek balığı türleri:

Haberin Devamı

Altıyarıklı bozcamgöz (Hexanchus griseus): Türkiye kıyılarında en çok olan, deniz tabanı yakınında yaşayan türdür. Marmara’dan Akdeniz’e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.

Dikenli camgözler (Squalidae ailesi): Karadeniz ve Marmara’da görülür.

Sapan köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz’de görülür.

Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias): Akdeniz'de görülebilir.

Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara’dan Akdeniz’e kadar görülür.

Kedi balıkları (Scyliorhinidae ailesi)

Adi camgözler (Triakidae ailesi)

Sivri burunlu harharyas (Isurus oxyrinchus)

Mavi köpekbalığı (Prionace glauca)

KÖPEK BALIĞI VARLIĞI TEHLİKE ALTINDA!

Köpek balıkları denizin olmazsa olmazlarındandır. Deniz ekosisteminin sağlığının başlıca krakterlerinden olan köpek balıklarının varlığı tehlike altında! Dünya çapında araştırmalar köpek balıklarının nüfusunun önümüzdeki 100 sene içerisinde her 3 türünden 1'inin olmayacağına işaret ediyor. Bakıldığında dünya üzerindeki sularda yaşayan 1282 kıkırdaklı balık türünden sadece 536'sını köpek balıklarının oluşturduğu görülüyor.

Köpek balıkları ve diğer türlerin yok oluşunu sağlayan başlıca sebep ise kontrolsüz, bilinçsiz, hedef dışı balıkçılık. Söz konusu aşırı avcılık sebebiyle 391 köpek balığı türünün varlığı tehlikede. Buna bağlı olarak denizlerdeki türlerin git gide azalmasında, hedef dışı, aşırı balıkçılığın payı yüzde 70'e tekabül ediyor. Köpek balıklarını ve diğer canlıların varlığını tehdit eden diğer unsurlardan birkaçı da deniz kirliliği ve habitat kaybı şeklinde gösterilebilir. Deniz sakinlerinin varlığının, sağlıklı deniz ekosisteminin en önemli göstergesi olduğunu unutmamak gerekiyor.

Haberin Devamı