Yaşam Uzay teleskopuna 9 milyar dolar

Uzay teleskopuna 9 milyar dolar

Paylaş
Uzay teleskopuna 9 milyar dolar

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi Nasa, 2018'de tamamlanması ve beş yıl için kullanılması planlanan James Webb Uzay Teleskopu'nun 8.7 milyar dolara mal olacağını açıkladı

Hubble uzay teleskopunun yerini alması planlanan James Webb teleskopunun, evreni aydınlatan ilk yıldızların ışığını dahi tespit etme kapasitesinde olacağı belirtiliyor. Önceki tahminlerden 2 milyar dolar fazla olan bu rakama, Amerikan Kongresi'ne sunulan bir belgede yer veriliyor.

Haberin Devamı

Bazı ABD'li siyasetçiler ise planlanan maliyetlerin aşılması ve projenin yürürlüğe konmasının gecikmesi nedeniyle James Webb Uzay Teleskobu projesinin iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

Temsilciler Meclisi'nin bir komisyonunun 2012 bütçesi için sunduğu taslakta, NASA'nın uzay teleskopu projelerinin finansmanının sona erdirilmesi istenmişti. NASA ise uzay teleskopu projesine kaynak aktarılmasını istiyor ve James Webb teleskopunun da en büyük öncelik verdikleri konu olduğunu söylüyor.

Astronomide yakın geleceğin en önemli projesi olarak görülen gözlemevi projesi, dünyanın yörüngesine şimdiye kadarki en büyük aynanın da yerleştirilmesini öngörüyor.

(BBC TÜRKÇE)