Yaşam Yaşlanmayı durduran keşif

Yaşlanmayı durduran keşif

Paylaş
Yaşlanmayı durduran keşif

ABD’li araştırmacılar, bozulan kasları canlandıran ‘gençlik pınarı’ molekülünü keşfettiklerini duyurdu. Bu molekülü ilaca dönüştürecekler.

ABD’nin Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşlanma karşıtı bir ilaça dönüştürülebilecek bir molekül keşfine imza attı. Söz konusu molekül, bozulan kasları canlandıran bir gençlik iksiri olarak etki gösteriyor. Laboratuvarda fareler üzerinde bu molekül test edildi. Siyatik sinirleri hasar gören yaşlı farelere bir ay boyunca her gün bu molekülü içeren iğne yapıldı. Farelerin kaslarının daha büyük ve güçlü şekilde yeniden oluştuğu görüldü. Testler, vücuttaki 15- PGDH adı verilen yaşlanmayla ilgili bir proteinin etkisini bloke etti.

Haberin Devamı

HER 10 YILDA GERİLİYORUZ

Güç ve kas kütlesini geri kazanmak için kopmuş sinir ve kas lifi bağlantılarını onarabildi. Keşif, her 10 yılda kas gücünün yüzde 10’u azalan yetişkinler ve amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi kas erimesi hastalığı olan kişiler için tedavi edici niteliğe sahip. Stanford Üniversitesi Baxter Kök Hücre Biyolojisi Laboratuvarı Direktörü Dr. Helen Blau, “İlk kez bir ilaç tedavisinin hem kas liflerini hem de onları kasılmaya teşvik eden motor nöronları etkileyerek iyileşmeyi hızlandırdığı ve güç ve kas kütlesini geri kazandırdığı görüldü. Bu eşsiz bir şey” dedi. Şimdi ekip, bu molekülü insanlar için bir ilaca dönüştürmenin hazırlığı içinde.

NEDEN ÖNEMLİ?

Kas zayıflığı özellikle yaşlılarda yaygın ve 80 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık yüzde 30’unu etkiliyor. Ancak kasların bozulma süreci 50’li yaşlarda başlıyor. Kaslar zamanla eridikçe, kişi çalışma ve kendine bakma yeteneğini kaybediyor, kötü bir düşme veya başka bir yaralanma riski yükseliyor ve giderek daha az hareketli hale geliyor. Bu da hükümetlere yaşlı bakımı maliyeti doğuruyor. Yaşlıların bakım masrafları için milyarlarca dolarlık ödenekler oluşturuluyor.

Haberin Devamı