02 Temmuz 2022 - 11:32
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (02 Temmuz 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kremalı mantar çorbası tarifi, Cafe de Paris soslu antrikot, telli şakşuka ve Arda Türkmen'den supangle tarifi.
02 Temmuz 2022 - 11:32
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olmak için bugünkü yemek menümüzde kremalı mantar çorbası tarifi, Cafe de Paris soslu antrikot, telli şakşuka tarifi, Arda Türkmen'den supangle tarifi var.
KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
- 250 gram mantar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı krema
- 2 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
3
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
- Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin.
- Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.
- 3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın.
- Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın.
- Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.
- Kavrulan mantar ve kuru soğanlara sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın.
- Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin.
- Kısık ateşte sürekli karıştırıp kokusu çıkana kadar kavurun.
- Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın.
- Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın.
- Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın.
- Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Son olarak kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
- İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcağı sıcağına servis yapın.
4
CAFE DE PARIS SOSLU ANTRİKOT TARİFİ
MALZEMELER
- 3 adet antrikot (veya bonfile)
- 100 gr tereyağı
- 70 gr krema (1/3 su bardağı)
- 50 gr rokfor peyniri
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 diş sarımsak
- 15 gr hardal (1 yemek kaşığı)
- Bir kaç dal dereotu
SERVİS ÖNERİSİ
Cafe de Paris soslu et yemeklerinin yanında fırında kuşkonmaz ve kibrit patates çok yakışır. Fransanın ünlü restoranı Cafe de Paris usulü bir sofra hazırlamak istiyorsanız, bu şekilde servis edebilirsiniz.
5
CAFE DE PARIS SOSLU ANTRİKOT YAPILIŞI
- Etleri tuz karabiber ve zeytinyağında 1 saat kadar marine edin.
- Sarımsağı soyun ve ezin, dereotunu ince ince kıyın.
- Kremayı, toz baharatları, sarımsak ve hardalla kaynama noktasına getirin.
- Kısık ateşte içerisine tereyağını ekleyin ve sürekli karıştırarak eritin.
- Rokfor peynirini ezerek kremaya ekleyin ve karıştırarak yedirin.
- Eti çok sıcak tavada önlü arkalı mühürleyin.
- Tuz ve karabiber, dereotunu da ilave edip etle birlikte servis edin.
6
TELLİ ŞAKŞUKA TARİFİ
Sofraya biraz da Osmanlı mutfağı katmak isterseniz, bu tarifi deneyebilirsiniz.
MALZEMELER
Kızartma için;
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kapya biber
Sos için;
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım su bardağı su
Tabanı için;
- 200 gr tel kadayıf
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
TELLİ ŞAKŞUKA YAPILIŞI
- Kızartılacak olan patlıcan tuzlu suda 20-30 dakika kadar dinlendirilir. Bu acısını alır.
- Sonrasında bol suyla yıkanıp iyice süzülür.
- Süzülen patlıcanlar kağıt havlu üzerine alınarak fazlalık suları alınır.
- Tavaya bolca sıvı yağ dökülerek, iyice ısıtılır. İçerisine patlıcanlar ilave edilerek, kızarıncaya kadar pişirilir ve kağıt havlu üzerine çıkartılır.
- Tavaya sıvı yağ alınır. Yağ kızınca küp küp doğranmış patlıcanlar eklenir.
- Patlıcanlar kızarınca tavadan alın.
- Aynı tavaya küp küp doğranmış kabakları ekleyin ve kızarınca alın.
- Aynı yağın içine kapya biber ve normal biberleri ekleyip kızarınca içinden alın.
- Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş ince kıyılmış sarımsak ve ince kıyılmış soğanı ekleyin. Hafif kavurun. Üzerine 3 rendelenmiş domates ekleyip kavurmaya devam edin.
- 1 tatlı kaşığı şeker ve yarım yemek kaşığı domates salçası ekleyin.
- Karabiber ve pul biberi de ilave edin.
- İyice pişen domatese yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kaynatın.
- Suyunu çekince kızartmaları sosa ekleyip iyice karıştırıp altını kapatın.
TELLİ ŞAKŞUKA KADAYIFININ HAZIRLANMASI
- Ayrı bir tavaya tel kadayıfı koyun.
- Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp çevirerek karıştırın.
- Kavrulunca ocaktan alıp servis tabağına koyun.
- Zemine iyice yayın ve üzerine soslu kızartmayı ekleyin.
- Telli şakşuka damak zevkine göre sıcak ya da soğuk yenebilir.
7
SUPANGLE TARİFİ
MALZEMELER
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı buğday nişastası
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1/2 su bardağı bitter damla çikolata
Alt taban için;
- Kek, bisküvi ya da brownie
SUPANGLE YAPILIŞI
- Süt, toz şeker, nişasta, kakao ve damla çikolatayı tencereye alıp iyice karıştırın.
- Ocağın altını kayın ve fokurdayana kadar pişirin.
- Bu arada sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Kaselere kek veya bisküviyi bölüştürüp taban yapın.
- Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün.
- En az 2 saat dinlendirip servis edin.