25 Mayıs 2022 - 09:57
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (25 Mayıs 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak patates çorbası tarifi, İzmir köfte tarifi, pirinç pilavı tarifi, şerbetli irmik tatlısı tarifi.
25 Mayıs 2022 - 09:57
Son Güncelleme:
2
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı patates çorbası tarifi, İzmir köfte tarifi, pirinç pilavı tarifi, şerbetli irmik tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
3
PATATES ÇORBASI TARİFİ
Patates çorbası malzemeler
- 2,5 litre et suyu
- 2 orta boy soğan
- 3 - 4 adet patates
- 1 kahve fincanı un
- 1 küçük paket tereyağı veya margarin
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi
- Tuz
Terbiyesi için
- 1 bardak süt
- 2 yumurta sarısı
- Garnitürü
- 2 adet yumurta akı
- 1 çay bardağı kaşar peynir (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 2 - 3 dilim bayat ekmek
PATATES ÇORBASI YAPILIŞI
- Soğanları küçük parçalar halinde doğrayın, iki kaşık yağla açık renk olacak şekilde kavurun.
- Unu ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kavurun.
- Et suyu ile kuşbaşı doğranmış patatesleri, hindistan cevizi ve tuz koyup yavaş yavaş kaynatarak 30 dakika pişirin.
- Çorbayı başka bir kaba süzün ve tekrar ocağa koyup kaynatın.
- Terbiyesini yapıp yavaş yavaş ekleyin ve 2 kaşım pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Ayrı bir kapta yumurta akina kaşar peyniri, kırmızıbiber ve maydanoz katın.
- Bu karışımı ekmeklerin üzerine sürün ve küçük küpler halinde kesip çorbayla servis edin.
4
İZMİR KÖFTE TARİFİ
İzmir köfte malzemeler
- 4 adet patates
- 4 adet yeşil biber
- 2 adet domates
İzmir köfte kızartmak için:
- 1,5 su bardağı ayçiçek yağı
İzmir köftesi için:
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet rendelenmiş kuru soğan
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
İzmir köfte sosu için:
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet rendelenmiş domates
- 2 su bardağı sıcak su
- 1/2 çay kaşığı tuz
İZMİR KÖFTE YAPILIŞI
- Köfte harcı için gerekli bütün malzemeleri bir kapta birleştirin ve iyice yoğurmaya başlayın.
- Hazırladığınız harçtan köfteleri yapmak için parçalar alın ve parmak şeklinde yuvarlayın.
- Patatesleri kabuklarını soyup yıkayın ve elma dilimi olarak doğrayın.
- Domatesleri halka halka doğrayın ve biberleri ortadan ikiye bölün.
- Derin bir tavada ayçiçek yağını kızdırın.
- Daha sonra ilk patatesleri ve sonra köfteleri kızartın. Bu arada sosunu hazırlayın.
- Domates salçasını ayçiçek yağında 2 - 3 dakika kavurun.
- Rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su ve tuzu ekleyip kaynayana kadar pişirin.
- Kaynayınca ocağın altını kapatın.
- Köfteleri ve patates dilimlerini tepsiye dizin.
- Aralarına domatesleri ve biberleri ekleyin.
- Hazırlanan sosu üzerinde gezdirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
5
TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Tel şehriyeli pirinç pilavı malzemeler
- Yarım çay bardağı tel şehriye
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet bulyon (tavuk veya et)
- İsteğinize göre et suyu da kullanabilirsiniz.
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağından 2 parmak fazla sıcak su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir kaşık
tereyağı
TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI
- Pilav yapmaya başlamadan önce pirinçleri iyice sıcak suda yıkayın.
- 7 - 8 su yıkadıktan sonra en az yarım saat sıcak suda bekletin.
- Pilav tenceresine zeytinyağını ekleyin.
- Üzerine şehriyeleri ekleyip kavurun.
- Renk almaya başlayan şehriyelerin üzerine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin.
- 1 dakika daha pirinçleri kavurun.
- Ardından tereyağını ekleyin.
- Kavrulan pirinçlerin üzerine bulyonu parçalayarak ekleyin.
- Gerçek et sulu yapacaksanız üzerine koyulan su miktarından et suyunu çıkartarak yapın.
- Tuz ilave edildikten sonra kaynar suyu ekleyin.
- Pilavın rengi beyaz olsun istiyorsanız 3-4 damla limon suyu damlatın.
- Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını kapatıp pişirin.
6
ŞERBETLİ İRMİK TATLISI TARİFİ
Şerbetli irmik tatlısı malzemeler
- 3,5 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 tane yumurta
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 125 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti için
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
ŞERBETLİ İRMİK TATLISI YAPILIŞI
- Yoğurma kabına oda sıcaklığında beklemiş tereyağı veya margarini alın.
- Üzerine sıvı yağı ekleyin ve katı yağ dağılana kadar ezin.
- Yoğurt, yumurta, sirke, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.
- İyice karıştırın.
- Son olarak irmik ve unu ilave edin.
- Hamuru iyice yoğurup toparlayın.
- Yoğurulan hamurun 5/1'ini kenara ayırın.
- Kenara ayrılmış az hamura 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve tarçın ekleyin.
- Daha sonra bütün malzemeler birbirine karışması için iyice yoğurun.
- Fazla olan hamur açık az olan hamur koyu renk olacak.
- Açık renk hamurdan bir miktar alıp tezgah üzerinde biraz açın.
- Ortasına 2 parmak kalınlığında, 1 parmak yüksekliğine koyu renk hamurdan koyun ve açık renk hamurla etrafını iyice sarın.
- Tezgaha irmik serpin ve dışını irmiğe bulayıp hafif yatsılaşması için bastırın.
- Üzerine 3-4 çizik atıp julyen kesin.
- Tepsiyi yağlamadan tatlıları dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.
- Bu arada şerbeti hazırlayın.
- Fırından çıkan tatlıların ilk sıcağı çıktığında şerbet ise eli yakmayacak sıcaklıkta olduğunda tatlının üzerine dökün ve en az yarım saat bekletin.