07 Ocak 2022 - 11:43
Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (07 Ocak 2022)
1
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, mişöriz tarifi, mevsim salatası tarifi ve tahinli muhallebi tarifi.
07 Ocak 2022 - 11:43
Son Güncelleme:
2
Ezogelin çorbası malzemeleri
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
3
Ezogelin çorbası yapılışı
- Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
- 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
- Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
- 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
- Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
- Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
4
Mişöriz malzemeleri
- 700 gram tavuk baget ya da but
- 3 su bardağı pirinç
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 100 gram tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
5
MİŞÖRİZ YAPILIŞI
- Tavukları düdüklü tencereye alıp üzerine 8 su bardağı su ekleyin.
- Kapağını kapattığınız tavukları haşlanmaya bırakın.
- Tavuklar haşlanırken soğanı yemeklik doğrayın.
- Tereyağını bir tencerede ısıtıp soğanları yağda kavurun.
- Salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Pirinçleri yıkayıp süzün ve tenceredeki soğanlara ilave edin ve 5 dakika daha kavurun.
- Pirinçleri bir fırın kabına aktarın.
- Tavuğun haşlama suyunu süzüp pirinçlerin üzerine ekleyin.
- Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına verdiğiniz pilavı 10 dakika kadar fırınlayın.
- Ardından tavukları da pirinçlerin üzerine dizip tepsiyi yeniden fırına verin.
- Sıcaklığı 200 dereceye çıkarıp 20 dakika daha pişirin.
- Tavuklar iyice kızaracak ancak pilav hafif sulu kalacak şekilde olmalı. Bu nedenle pilav suyunu tamamen çekerse fırından almadan önce üzerine 1 kepçe kadar daha tavuk suyu gezdirebilirsiniz.
- Üzerine bir tepsi kapattığınız pilavı 10 dakika dinlendirip demlendirin.
- Ardından sıcak servis yapın.
6
MEVSİM SALATASI MALZEMELERİ
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı
7
MEVSİM SALATASI TARİFİ
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
- İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
- Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
- Afiyet olsun.
8
Tahinli muhallebi malzemeleri
- 1 lt süt
- 1 çay bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilin
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı tahin
Servis için
- Tarçın ve ceviz
9