Öksürüğe iyi gelen çorba tarifleri
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte birçok hastalık da kendini göstermeye başladı. Grip veya soğuk algınlığından korunmanıza yardımcı olacak ve öksürüğü azaltacak çorba tarifleri...
PANCAR ÇORBASI TARİFİ
Pancar çorbası malzemeler
- 2 tane orta boy olacak şekilde kırmızı pancar
- 1 tane orta boy olacak şekilde patates
- 1 tane biraz iri havuç
- 1 tane orta boy olacak şekilde soğan
- 2 veya 3 diş sarımsak
- Ortalama olarak yarım kahve fincanı zeytinyağı
- 2 su bardağı et suyu
- 2 su bardağı normal su
- Tuz
PANCAR ÇORBASI YAPILIŞI
İlk yapılacak adım patates, pancar, soğan ve havuç malzemeleri ufak ufak doğranır.
Uzun süre bu sebzeleri pişirmek besin değerini düşüreceğinden düdüklü tencere kullanımı bu çorba için uygun görülmektedir.
Düdüklü tencereye zeytinyağı alınır ve biraz kızması beklenir.
İlk olarak kızan yağa soğan ve sarımsak koyulur.
Bu iki ürün biraz kavrulur.
Sonrasında ufak doğranan diğer sebzeler de ilave edilir ve 3 dakika kadar kavrulmaya devam edilir.
Bundan sonraki aşamada kavrulan sebzelerin üzerine et suyu normal su ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır.
Düdüklü kapağı açılmadan 10 dakika bu şekilde kalır ve ürünler suda kaynatılır.
Sonrasında düdüklü tencere açılır ve ürünler pürüzsüz olana kadar blender aletinden geçirilir.
Pancar çorbası kırmızı renkte olan hatta rengi itibariyle domates çorbasına benzeyen bir çorbadır. Sıcak servis edilmesi uygun görülmektedir.
BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ
Balkabağı çorbası malzemeler
- 700 gram balkabağı
- 200 gram kırmızı mercimek
- İsteğe göre 300 gram ıspanak
- İsteğe göre 200 gram mantar
- 2 büyük boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 20 gram zeytinyağı
- 2 çay kaşığı muskat
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı zençefil
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Tuz
- İsteğe göre kemik suyu
- BALKABAĞI ÇORBASI YAPILIŞI
Sarımsak ve soğanları kavurun.
Ardından tencereye doğradığınız balkabaklarını ekleyip kavurmaya devam edin.
Üzerine isteğe göre su ve kemik suyu karışımını, isterseniz kaynattığınız içme suyunu ekleyin.
Ardından daha önce suda beklettiğiniz mercimeği de ekleyin.
Son aşamada tüm baharatlarını ekleyip çorbayı pişmeye bırakın.
ISPANAK ÇORBASI TARİFİ
Ispanak çorbası malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
- 1 yumurta
- 5 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 soğan
- 1 demet ıspanak
- Sarımsak
ISPANAK ÇORBASI YAPILIŞI
1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış buğdayı tencereye koyun ve 1,5 litre su ilave edin, kaynamaya bırakın. Bir kasede 1 adet yumurta sarısı, 5 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı tam buğday ununu karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin. Kaynayan sudan ilave ederek ılıştırın ve yavaş yavaş çorbaya ilave ederken bir yandan çorbayı karıştırın. Bu şekilde yoğurdun kesilmesi önleniyor. Bir tavada piyazlık doğranmış soğanları hafifçe pembeleştikten sonra, yıkayıp doğradığınız 1 bağ ıspanağı ekleyin. Ispanaklar dişe dokunur ama pişmiş kıvama gelince rendelediğiniz 5 diş sarımsağı ilave edin ve karışımı ocaktan alın. Servis ederken çorbanın üzerine kaşıkla ıspanak karışımını ilave edin.
SEBZE ÇORBASI TARİFİ
Sebze çorbası malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2 litre su
- 2 diş sarımsak büyüklüğünde taze zencefil
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
SEBZE ÇORBASI YAPILIŞI
Bir tencerenin içerisine mercimek, havuç, patates ve soğanı yerleştirin.
Tencereye 2 litre su ekleyip ocağın altını açın.
Sebzeler yumuşadığında çorbayı blendardan geçirin.
Zencefili soyup rendeleyin.
Blendardan geçirdiğiniz çorbaya rende zencefil ve zeytinyağı ekleyin.
Son olarak çorbayı tuz ve karabiber ile tatlandırın.