Yemek Telli şakşuka tarifi: Telli şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka yapılışı

Telli şakşuka tarifi: Telli şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka yapılışı

Telli şakşuka tarifi: Telli şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka yapılışı

Şakşuka, patlıcanla yapılan Türk mutfağının geleneksel mezelerinden en sevileni. İçerisine eklenen kadayıf ile harika bir lezzet halina gelen telli şakşuka tarifine bayılacaksınız. Kanal D'nin en çok altın veren yarışması Gelinim Mutfakta programında gelinler telli şakşuka tarifi yapıyor. Ekran başında izleyen seyirciler ise telli şakşuka tarifi araştırıyor. Peki, telli şakşuka nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız telli şakşuka tarifi, teli şakşuka yapılışı, gerekli malzemeler, hazırlanışı ve püf noktaları...

Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitaplarında bile tarifi olan şakşuka, Türk mutfağının en lezzetli mezelerinden  biridir. Bu güzel mezeyi kadayıfın ağızda dağılan özellikleriyle bir araya getiren telli şakşuka ise özellikle son dönemde oldukça popüler hale geldi. Peki, telli şakşuka nasıl yapılır? Tadına doyamayacağınız ve yedikçe yemenize sebep olacak telli şakşuka tarifi, yapılışı, gerekli malzemeler, hazırlanışı ve püf noktası...

TELLİ ŞAKŞUKA NASIL YAPILIR? 

Farklı ve bir o kadar da lezzetli olan telli şakşuka tarifi, evde yapabileceğiniz şahane bir tarif.

Telli şakşuka, kızartılan patlıcan, kabak ve biberin domates sosuyla birlikte harmanlanması, ve kızartılmış kadayıf tellerinin üzerinde servis edilmesiyle yapılır. 

Telli şakşukanın hazırlanma süresi yaklaşık 30 dakika, pişirme süresi ise 20 dakika kadardır. 

TELLİ ŞAKŞUKA TARİFİ

Telli şakşuka, diğer zeytinyağılı yemekler gibi bir gün öncesinde pişirildikten sonra buzdolabında bekletilebilir. Yapımı için sadece patlıcan kullanılabileceği gibi isteğe göre kabak eklenebilir. 

Telli şakşuka malzemeler

Kızartma için;

  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber

Sos için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım su bardağı su

Tabanı için;

  • 200 gr tel kadayıf
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

TELLİ ŞAKŞUKA YAPILIŞI

Kızartılacak olan patlıcan tuzlu suda 20-30 dakika kadar dinlendirilir. Bu acısını alır.

Sonrasında bol suyla yıkanıp iyice süzülür.

Süzülen patlıcanlar kağıt havlu üzerine alınarak fazlalık suları alınır.

Tavaya bolca sıvı yağ dökülerek, iyice ısıtılır. İçerisine patlıcanlar ilave edilerek, kızarıncaya kadar pişirilir ve kağıt havlu üzerine çıkartılır.

Tavaya sıvıyağ alınır. Yağ kızınca küp küp doğranmış patlıcanlar eklenir.

Patlıcanlar kızarınca tavadan alın.

Aynı tavaya küp küp doğranmış kabakları ekleyin ve kızarınca alın.

Aynı yağın içine kapya biber ve normal biberleri ekleyip kızarınca içinden alın.

Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş ince kıyılmış sarımsak ve ince kıyılmış soğanı ekleyin. Hafif kavurun. Üzerine 3 rendelenmiş domates ekleyip kavurmaya devam edin.

1 tatlı kaşığı şeker ve yarım yemek kaşığı domates salçası ekleyin.

Karabiber ve pul biberi de ilave edin.

İyice pişen domatese yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kaynatın. Suyunu çekince kızartmaları sosa ekleyip iyice karıştırıp altını kapatın.

TELLİ ŞAKŞUKA KADAYIFININ HAZIRLANMASI

Ayrı bir tavaya tel kadayıfı koyun.

Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp çevirerek karıştırın.

Kavrulunca ocaktan alıp servis tabağına koyun.

Zemine iyice yayın ve üzerine soslu kızartmayı ekleyin.

Telli şakşuka damak zevkine göre sıcak ya da soğuk yenebilmektedir tercihe kalmıştır. Afiyet olsun

 

SIRADAKİ HABER