Yaşam Yeni moda evcil hayvanla fotoğraf çektirmek

Yeni moda evcil hayvanla fotoğraf çektirmek

Paylaş
Yeni moda evcil hayvanla fotoğraf çektirmek

Fotoğraf çekmek dijital makinelerle çok kolay. Öğrenmek için fazla zaman harcamaya gerek yok

Haber: Merve Özaytekin
mozaytekin@posta.com.tr

Haberin Devamı

Her anın karesini rahatlıkla yakalayabiliyor, önemsediğimiz kareleri ıskalamıyoruz. Ancak hala fotoğrafçılıkta profesyonellik gerektiren birçok alan var. Bunlardan biri de evcil hayvan fotoğrafçılığı. Nedenine gelince, hayvanları fotoğraflamak zannedildiği kadar kolay değil. Konsantrasyonları kısa sürede dağılıyor, sıkıldıkları anda ilgilerini çekmek gerekiyor.

Kedi, köpek fotoğrafı çekmek bu nedenle her yiğidin harcı değil. Suzan Sahan kedi-köpek fotoğrafı çeken Türkiye’deki ilk kadın fotoğrafçılardan. Aslen turizmci olan Suzan Sahan 16 yaşındaki köpeğini kaybettikten sonra bu işe başlamış. Evcil hayvanlarıyla fotoğraf çektirmek isteyen çok kişi olduğunu görünce de bir daha eski mesleğine dönmemiş...

Haberin Devamı

Avusturya’da eğitim almış

Suzan Sahan’ın annesi Avusturyalı, babası ise Türk. Annesi genç yaşta Türk bir ailenin yanında çalışmaya Türkiye’ye gelmiş. Ailenin Avusturya Lisesi’nde okuyan çocuklarına Almanca öğretiyor, dersleriyle yakından ilgileniyormuş. Babası ise Avusturya Lisesi’ndeki öğrencilere etüd dersleri veriyormuş. Annesiyle babası Avusturya Lisesi’nde tanışıp birbirlerine aşık olup evlenmişler.

Suzan Sahan da Türkiye’de dünyaya gelmiş. Annesi Suzan Sahan’ı eğitim görmesi için Avusturya-Viyana’ya yatılı okula yollamış. Hafta sonları ise Avusturyalı babaannesinin evinde kalıyormuş. Hayvanlara da o yıllarda ilgi göstermeye başlamış Suzan Sahan. Özellikle köpek ve kedileri çok seviyormuş. Üç dil bildiği için turizm eğitimi alan Suzan Sahan birçok firmada çalışmış. Ardından kendi işini kurmuş. Ama bir süre sonra turizm sektörü onu tatmin etmemiş. Başka işlere yönelmek istemiş. Fotoğraf çekmeyi de çeşitli kurslara giderek bu sırada öğrenmiş. Çeşitli fotoğraf gezilerine çıktığında en sevdiği kareler yine kedi köpek fotoğrafları olmuş.

Köpeğini kaybedince başlamış

Suzan Sahan’ın hayatı boyunca hep bir evcil hayvanı olmuş. 16 yaşındaki köpeği yaşlanınca güçten düşmüş. Kısa süre sonra minik dostunu kaybetmiş. Üzüntüsünden iki ay boyunca hiçbir iş yapamamış. Az da olsa köpeğinin acısını unutmak istemiş. Evcil hayvanları eğitmek için özel bir eğitmen sistemi olan pozitif köpek eğitimi almaya karar vermiş.

Haberin Devamı

Suzan Sahan pozitif köpek eğitiminin klasik eğitimden tamamen farklı olduğunu söylüyor. Sistem, köpekleri ödüllendirme üzerine kurulu. Klasik eğitim sisteminden farkı, istenilen davranışları ödüllendirmek, istenmeyenleri ise göz ardı etmek. Suzan Sahan eğitimini aldığı bu sistemin hobisi olan fotoğrafçılıkla birlikte çok iyi yürüyeceğini düşünmüş. Köpek ve kedi fotoğrafçılığı yapmaya karar vermiş.

Flaş kullanmıyor

Suzan Sahan evcil hayvan fotoğrafı çekmenin hiç de kolay olmadığını söylüyor. Çoğu zaman sadece köpeğin ya da kedinin konsantrasyonunu sağlamak için saatler gerektiğini itiraf ediyor. Suzan Sahan’ın en önemli özelliklerinden biri fotoğraflarını doğal ışıkla yakalaması, kesinlikle flaş kullanmıyor. Flaşın hayvanların gözlerine zarar vereceğini düşünüyor. Suzan Sahan köpek ve kedileri, aile üyeleriyle, sevdiği oyuncaklarıyla ya da uyudukları, dinlendikleri alanda çekmeyi tercih ediyor. Ve bu işi yaparken hayvanlarla iletişimin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Ailelerin minik dostunu önce fotoğraf makinesiyle tanıştırıyor. Onlara makineyi koklama, hissetme şansı tanıyor. Daha sonra makineyi gözüne götürüyor. Böylece hayvanlar Suzan Sahan’ı makineyle görmeye alışıyor. Köpekler karşılarında duran bir fotoğrafçıya alıştıktan sonra deklanşöre basıyor. Suzan Sahan köpeklerin ve kedilerin konsantrasyonunun çok kolay dağıldığını, çekimlerin de çok zaman alabildiğini söylüyor. Bu nedenle zaman üzerinden ücretlendirme yapmıyor.

Ona minik dostunuzla fotoğraf çektirmenin bedeli 150 TL. Eğer albüm, t-shirt ve kanvas baskı yaptırırsanız, ekstra ücretlendirmeye giriyor. Bu arada Suzan Sahan’ın evcil hayvan merakını fotoğrafçılık da tatmin etmemiş. Suzan Hanım, zaman zaman hayvan barınaklarına gidiyor, yardıma muhtaç hayvanlara yardımcı oluyor. Hatta kendine barınaktan iki köpek bile edinmiş!

( 17.06.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır )