Yaşam Yılbaşını evde kutlamak da pahalı!

Yılbaşını evde kutlamak da pahalı!

Paylaş
Yılbaşını evde kutlamak da pahalı!

Yeni yılı lüks otellerde karşılamak yerine, halk arasında PTT (Pijama, Terlik, Televizyon) olarak tabir edilen, evde televizyonda yayınlanan programları izleyerek geçirmeyi tercih eden vatandaşların 50-120 lira harcama yapması gerekiyor

Yılbaşı akşamını evde geçirecek 4 kişilik bir ailenin yemek, çorba, pilav, salata ve düşük fiyatlı bir tatlıdan oluşan 'yeni yıl sofrası’ için 120 liraya varan harcama gerekiyor. Sofranın et ya da yılbaşı eğlencesine uygun olarak hindi pişirilerek zenginleştirmek istenmesi halinde maliyet artıyor. Yeni yıla, restoran veya lüks otellerin düzenlediği kutlama programlarına katılmak yerine evinde girecek vatandaşlar, yılbaşı akşamı evlerinde kuracakları sofra için hazırlıklara başladı.

Haberin Devamı

Yılbaşı eşi ve çocuklarıyla ya da akraba ve arkadaşlarıyla geçirmeyi planlayan vatandaşlar, alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarda hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Evde aile bireylerinin birlikte geçirdiği yeni yıl kutlamasında yılbaşı yemeğin ardından televizyon karşısında kuruyemiş ve meyve yemek de maliyeti artırıyor.

KURUYEMİŞ İÇİN 25 LİRA

Yılbaşı alışverişini pazardan yapan aileler, bir kilogram ay çekirdeği, tuzlu fıstık ve leblebiden oluşan mütevazı bir karışık kuruyemiş paketi için en az 15 lira öderken, karışıma Antep fıstığı, kaju ve badem gibi lüks çeşitlerden 50’şer gram eklenince maliyet 25 liraya çıkabiliyor. Yeni yıla girerken birer kilogram elma, mandalina ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi durumunda ise en az 10 lira harcama yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Evdeki eğlenceye muz, kivi, ananas ve Hindistan cevizi gibi tropik meyve çeşitlerin eklenmesiyle maliyet daha da yukarı çıkıyor. Yılbaşını evde geçirmek isteyenler kuruyemiş çeşitleri arasından bu yıl da 6-8 liradan satılan kestaneye yoğun ilgi gösterdi. Yeni yıla evde sevdikleriyle girmeyi planlayanlar için çarşı ve pazarda kuruyemiş ile meyvenin kilogram fiyatları şöyle: Kestane 6-8 lira, ay çekirdeği 6 lira, kabak çekirdeği 14 lira, mısır kavurga 10 lira, Soslu fıstık 8 lira, fıstık 10 lira, Antep fıstığı 20 lira, fındık, 16 lira, leblebi 10 lira, badem 20 lira, ceviz içi 16 lira.

ANTALYA'DA YILBAŞI KUTLAMAK 90 TL'DEN BAŞLIYOR

Pazar tezgahlarında portakalın ve mandalinanın kilosu 1, armut 1,5, elma 1.25, amme 2, muz 2,5 , kivi 2, çilek 2,5, ananasın tanesi de 5 liradan alıcı buluyor. Buna göre, yeni yıla evinde ’Merhaba’ diyecek 4 kişilik ailenin en az 50 lira harcama yapması kaçınılmazken, bol çeşitli sofralar için bu rakam 80-120 lira arasında değişiyor. Antalya’da yeni yıla otellerde zengin yılbaşı menüsü ve sanatçı eşliğinde girmenin bedeli ise kişi başı ortalama 90 liradan başlıyor.