Adile Özdağ Hepatit ve yağlanmaya dikkat edin
HABERİ PAYLAŞ

Hepatit ve yağlanmaya dikkat edin

Sevgili okurlar;

Karaciğer vücudumuzun en büyük iç organıdır. Yediğimiz ve içtiğimiz, vücudumuza giren her şeyi işler ve kullanmamız için enerji ve besinlere dönüştürür. Protein, kolesterol ve safradan vitamin, mineral, karbonhidrat depolamaya kadar çeşitli temel görevleri yerine getirir. Ayrıca alkol, ilaçlar ve toksik maddeleri de kanımızdan ayırarak vücudumuzu korur. Enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olur. Bu ana görevlerle birlikte vücutta 500’den fazla fonksiyondan sorumludur. O yüzden karaciğerinizi iyi durumda tutmak sağlığın korunması için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Her ne kadar kendini yenileyebilme özelliği olsa da özellikle karaciğeri etkileyen hepatit enfeksiyonları, alkol, uyuşturucu gibi toksik maddelere uzun süre maruz kalması, zehirlenmeler, beslenme bozukluğuna bağlı yağlanma karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olmakta ve sorumlu olduğu tüm bu sistemleri sekteye uğratmaktadır.

GEREKSİZ VE KONTROLSÜZ İLAÇ KULLANMAYIN

Her yabancı madde gibi ilaçlar da karaciğerde dönüştürülüp uzaklaştırıldığı için karaciğeri yormaktadır. Onun bu yükünü hafifletmek için reçete edilmediği sürece ilaç kullanmayın. Özellikle bazı ilaçlar toksik etkileri sebebiyle geri dönülmez hasara sebep olabilmektedir ve doktorunuzun kontrolü altında, hatta bazı durumlarda karaciğer testlerinin eşliğinde kullanılmalıdır.

HEPATİTLERE KARŞI AŞILANIN

Hepatit A, B ve C virüsleri karaciğere yerleşerek enfeksiyona neden olur. Karaciğerin en büyük düşmanlarından olan bu enfeksiyonlar uygun bir şekilde tedavi edilmezse karaciğer yetmezliği ya da siroza neden olabilmektedir. Henüz hepatit C için bir aşılama olmasa da Hepatit A ve B için en etkili korunma yöntemi aşılamadır.

HER BİTKİ MASUM DEĞİLDİR

Ülkemizde; bitkisel olan her ürünün ya da her bitkinin zararsız olduğuna dair çok yanlış ve tehlikeli bir inanış var maalesef. Oysa sağlıklı bir insanda bile karaciğer yetmezliğine sebep olabilecek ürünler var. Özellikle kilo vermeye yönelik vaatlerle ve tamamen bitkisel denilerek satılmaya çalışan karışımlara dikkat edin. Doktorunuz ve eczacınızla konuşarak kullanın.

Haberin Devamı

ALKOLDEN UZAK DURUN

Özellikle yılbaşı gecesinin yaklaştığı bugünlerde alkol alımınızı sınırlandırın ve sonrasında karaciğerinizi destekleyici ürünlerle detoks yapın. Sürekli alkol aldığınızda vücuttan onu uzaklaştırmaya çalışan karaciğerin sağlıklı olan dokusu yara dokusuyla değişmeye başlar. Bu durum devam ettikçe karaciğerin büyük çoğunluğu yara dokusuna dönüşüp çalışmayı durduracaktır.

Hepatit ve yağlanmaya dikkat edin

SPOR YAPIN

Dünya nüfusunun yaklaşık %25’ini etkileyen karaciğer yağlanması kötü beslenme alışkanlıklarıyla beraber giderek artmaktadır. Alkol kullanımı olmasa da obezite, tip 2 diyabet, insülin direncinin varlığı oluşumunu arttırmaktadır. İşlenmiş gıdalar ve sağlıksız beslenmeyi bırakmak ve düzenli egzersiz yapmak karaciğer yağlanmasına giden tabloyu azaltacaktır. Bol bol lif ve omega 3 tüketin.

KARACİĞER DESTEKLERİ

Meryem ana dikeni olarak da bilinen silibinin, içeriğindeki esas etkin maddesi olan silibin sayesinde karaciğerin normal fonksiyonlarının düzenlenmesinde dünyada en etkin kullanılan destektir. Özellikle silibin-fosfolipid kompleksi olarak hazırlanan desteklerde biyoyararlanım 3,5 katına kadar artmakta ve daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Haberin Devamı

Besin içeriği bakımından oldukça zengin bir sebze olan enginar bitkisinin yaprak kısmı ise tam bir karaciğer koruyucu. Hem karaciğerde iyi enzimlerin normal düzeylerde kalıp kötü enzimlerin düşmesine yardımcı olur, hem de yetersiz safra akışında salgıyı arttırarak sindirimi de destekler.

Beyin için vazgeçilmez olduğu kadar vücudumuzda da birçok reaksiyonun sağlıklı çalışması için ihtiyaç duyduğu kolin, bir çeşit B vitamini olarak da kabul edilir ve karaciğer yağlanmasını engeller.

Karahindiba tarih boyunca karaciğer hastalıklarına karşı destekleyici olarak kullanılmış ve eski zamanlarda karaciğer problemi olanlara çay şeklinde içerilmiştir. Kanın temizlenmesinde ve toksinlerden arındırılmasında karaciğere yardımcı olur. Detoks etkisi gösterir.

3 YENİ MESAJ

Migren Ağrısı İçin Akıllı Başlıklar Üretildi

Milyarlarca migren hastasına ilaçsız tedaviyi amaçlayan akıllı başlıklar, nöromodülasyon yöntemiyle beyinde hedeflenen 6 farklı sinire elektirik uyarıları vererek ağrı hissinin giderilmesini sağlıyor.

Genetiği Değiştirilmiş Sperm Hücreleri Üretildi

Araştırmacılar özel bir teknoloji kullanarak sperm hücreleri üzerinde genetik değişiklik yapmayı başardı. Uzmanlara göre, bu yeni yöntem sayesinde pek çok sağlık problemi tamamen ortadan kaldırılabilir.

Depresyona Karşı Cilt Altına İmplant

Yeni geliştirilen cihaz boyun derisi içine yerleştiriliyor ve beyne sinyal gönderen vagus sinirine belirli aralıklarla küçük kablolar aracılığıyla elektrik akımı veriyor. Beyne gönderdiği sinyallerle depresyonun etkilerini azaltabileceği düşünülüyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

-Metilkobalamin yapısındaki B12 vitaminleri, folik asit ve biotin ile birlikte kullanıldığında kan hücrelerinin yapımı, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasında sinerjik etki gösterir.

-Özel üretim teknolojisi olan nanoteknoloji ile üretilen Nano Ditamin3 sprey formundaki D vitamini ağız içerinden kolayca emilim sağlar.

-Ubiquinol, diğer adıyla Co-enzyme QH, koenzim Q-10’in aktif hale getirilmiş olan formu olup, yararlanımı çok daha yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder