Adile Özdağ Her 5 çocuktan 1'i risk altında
HABERİ PAYLAŞ

Her 5 çocuktan 1'i risk altında

Sevgili okurlar,

Günümüzde görülme sıklığı gittikçe artan, her 5 çocuktan 1’ini etkileyen atopik dermatite ve engellemek için neler yapabileceğimize gelin birlikte bakalım.

Atopi; yoğun bağışıklık tepkisiyle bağlantılı olarak gerçekleşen, ciltte, sindirim sisteminde ve solunum sisteminde görülen yüzey bariyeri bozukluğudur. Atopik Dermatit ise atopinin ciltte görülmesidir. Çocuklarda 2-3 kat daha fazla görülür. Oluşum mekanizmasında cilt bariyerindeki bozukluk, bağışıklık mekanizmasındaki bozukluk ve ciltteki biofilm tabakası etkilidir. Erken dönemde atopik dermatit için koruyucu önlemler alınmazsa atopi türleri zaman içinde diğer bölgelere geçiş yapabilir.

Haberin Devamı

Her 5 çocuktan 1i risk altında

Atopik dermatitin oluşumunda genetik etkinin çok fazla olduğu bilimsel olarak ispatlanmış. Ebeveynlerden birinde atopik dermatit olması (alerjik rinit, alerjik astım, gıda alerjisi dahil) durumunda çocuğun atopik dermatit olma ihtimali %40-50 arasındadır. Ebeveynlerin her ikisinde de atopi öyküsü varsa çocuğun atopik dermatit olma ihtimali %50-80 arasındadır. Başka bir teze göre; annenin hamileliği esnasında evin boyatılması sebebiyle maruz kalınan alerjenler, doğumdan sonra kullanılan uygun olmayan deterjanlar da atopik dermatit riskini arttırmaktadır.

ATOPİK DERMATİT BELİRTİLERİ

Atopik dermatitin oluşumunda başta cildi besleyen lipid tabakanın eksikliği ve ciltteki nem oranının eksikliği ana sebeptir. Bu sebeple cilt, ömür boyu çok kurudur. Atak (alevlenme) ve sakinleşme dönemleri olmak üzere belirtilerin arttığı ve azaldığı bir seyri vardır. Özellikle alevlenme döneminde ciltte çok yoğun kaşıntı ve kızarıklıklar olur. Atopik dermatit kronik ve tekrarlayıcıdır bu sebeple doğru cilt bakımı uygulanmadığı takdirde egzamaya varan bir tablo ile karşılaşılır.

Her 5 çocuktan 1i risk altında

ATOPİK DERMATİTLİ CİLDİN BAKIMI

Atopik dermatit bakımında yerine koyma temel yöntem olmalıdır. Cildin kendi faaliyetini eksiksiz yerine getirmesini desteklemek cilt bariyerini güçlü hale getireceğinden, hem atak sayısını azaltır hem ciltteki enflamasyon tablosunun daha kötüye gitmesini önler. Ayrıca doğumdan itibaren uygulandığında atopik dermatit oluşumunu önler. Bu sebeple ailede atopi geçmişi varsa doğumdan itibaren çocuğa koruyucu bakım uygulanması önemlidir. Çünkü doğumdan itibaren uygulanacak atopik ciltlere uygun bakım, atopik dermatit riskini %50 oranında önlüyor.

Haberin Devamı

Her 5 çocuktan 1i risk altında

Ciltteki ana eksiklik cildin kendi ürettiği lipid tabaka ve cildin nem oranı olduğu için tercih edilecek bakım ürünü cildi bu ihtiyaçlar açısından destekleyen ürünler olmalıdır. Son yıllarda cilt bakımındaki önemi gittikçe artan avokado içeren ürünler cilt bariyerinin yapılanmasında ve cildin nemliliğini sağlamada çok önemli etkiler sağlamaktadır. Avokado ile nemliliği dengelenen cildin ek olarak lipid üretiminin desteklenmesi için de Ayçiçeği gibi DNA düzeyinde etki ederek hem cildin kendi lipid üretimini arttırıcı etki sağlayan hem de antienflamatur etkisi olan doğal kökenli ürünler tercih etmek atopik dermatit bakımında elde edilen faydayı en üst seviyeye taşıyacaktır. Atopik dermatitli ciltlerin bakımında kullanılan ürünlerin tamamının atopik cilt için özel olarak üretilmiş ürünler olması, bakımdan elde edilecek sonuçlar üzerinde çok etkilidir. Herhangi bir bakım ürününün içinde Paraben, Amonyum Lauril Sülfat, Sodyum Lauril Sülfat vb gibi alerjenler varsa bir taraftan atopi atağı tetiklenmiş bir taraftan bastırılmaya çalışıyor olacaktır.

Haberin Devamı

3 YENİ MESAJ

Beyin felcinde sinir transferi

Çinli bilim insanları yeni geliştirilen sinir transferi tekniğiyle beyin felcinin uzuvlarda yarattığı hasarın anlamlı ölçüde iyileştirilebildiğini, aşırı kasılmaların azaltıldığını ve işlevlerin yeniden kazanıldığını söyledi.

15 yıl sonra bilinci canlandı

Fransa’da bir grup bilim adamı, bitkisel hayatta olan kişilerin ‘beyin sinirlerini’ harekete geçiren bir metot kullanarak son 15 yıldır bitkisel hayatta olan bir kişinin beyin sinirlerini bu metotla yeniden canlandırdı.

Koyun Dolly gibi iki maymun klonlandı!

Çin Bilimler Akademisi Sinirbilimi Enstitüsü klonlanmış Makak maymunlarının bazı kanserler, metabolizma ve bağışıklık bozuklukları da dahil olmak üzere genetik temelli hastalıkların incelenmesi için bir model olacağını söyledi.


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Probiyotik kullanımının iyi bir bağışıklık ve sindirim sistemine destek olmasıyla birlikte atopik dermatitte yarar sağlayabileceğini

• Avakado ve ayçiçek yağının cilt bariyerini kuvvetlendirerek atopik cilt oluşumunu engellediğini

• D vitaminin çocuklarda sağlıklı büyüme ve kemik gelişimi için kilit rol oynayan bir vitamin olduğunu biliyor musunuz?

AKLINIZDA OLSUN!

• Mide koruyucu olarak bilinen proton pompası inhibitörlerinin sabahları aç karna alınması gerekiyor.

• Sulandırılarak hazırlanan şurupların çoğunluğunun buzdolabında saklanması gerektiği için saklama koşullarını kontrol etmeniz gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder