Annebebelist Sosyal medya anneleri yetersiz hissettiriyor
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medya anneleri yetersiz hissettiriyor

Mükemmel anneler, doğum sonrası incecik bedenler, hem işe hem çocuğuna yetebilenler, kusursuz mutlu aile tabloları… Araştırmalar sosyal medyada sürekli pohpohlanan bu mükemmeliyetçi ebeveynliğin birçok annenin kendini yetersiz hissetmesine neden olduğunu gösteriyor.

İnstamomlar’ın ‘kusursuz anneliği’ inandırıcı gelmiyor

Sosyal medya anneleri yetersiz hissettiriyor

Kanada’da “annelik ve sosyal medya” üzerine yapılan bir araştırma, Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarının anneleri, ebeveynlik konusunda kendine güvenini zedelediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan annelerin yüzde 53’ü sosyal medyada gösterilen anneliğin mükemmelliğine inanmasa da yüzde 69’u bu platformlarda gördüklerinden dolayı kendilerini güvensiz hissettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Son zamanlarda özellikle Instagram’da instamom’larla birlikte ortaya çıkan ‘kusursuz anne’ profili bu kişileri takip eden annelere kendini kötü hissettiriyor. Instagram üzerinde hayatının tüm detaylarını paylaşan, doğumdan hemen sonra incecik bir bedene sahip olan ve her şeye yetebilen anne profili, diğer anneler için maalesef kendini aşağılamanın ve yargılamanın nesnesi hâline gelmiş durumda. Bu sosyal medyadaki annelik rolünü isteyen ancak gerçek hayatta bunu gerçekleştiremeyen anneler, kontrol edemedikleri bir kötü hissetme döngüsünün de içine giriyor.

Doğum öncesi-sonrası fotoğrafları mutsuz ediyor

Araştırmaya göre özellikle sosyal medya platformlarında popüler olarak yer alan doğum öncesi-sonrası fotoğrafları söz konusu olduğunda 10 kadından 4’ü diğer anneler kadar iyi görünmediğini düşünüyor. Yine araştırmaya katılan 10 kişiden 3’ü diğer annelerin kendilerinden daha fazla zamanları varmış gibi göründüklerini düşünüyor. Diğer yandan yine 10 anneden biri instamomlar için anneliğin daha kolay olduğunu düşünürken, yüzde 30’u yaptıkları yemeklerin sosyal medyada gördükleri kadar sağlıklı ve lezzetli olmadığını düşünüyor.

Mükemmelliğe karşı çatlak ve sarkan göbekler

Instagram’da mükemmel anneliği gösterenler kadar gerçek hayatı gözler önüne seren hesaplar da bulunuyor. Özellikle doğum sonrası kadınların vücudunda olan değişiklikleri pozitif duygularla karşılayan ve anlatan bu hesaplar, bunu sürecin olağanlığına bağlıyor. Geçtiğimiz aylarda binlerce anne çatlaklarla, sarkan göbeklerini paylaşarak #this_is_postpartum hastag’iyle paylaşmıştı. Ayrıca Instragram’da @postpartumbodies ve @takebackpostpartum hesaplarında da annelerin doğum sonrası fotoğrafları pozitif bir deneyim olarak yer alıyor.

Haberin Devamı

Instagram hesabı: @annebebelist

Yazı: Canan Eseler – Mehlika Akgün

Sıradaki haber yükleniyor...
holder