Ayça Okay Feyezan
HABERİ PAYLAŞ

10.10.2020 tarihi, bir daha denk gelemeyeceğimiz bir günmüş. Fotoğraf sanatçısı Murat Germen’in Ferda Art Platform’daki sergisinin son günü! Maslak’tan Nişantaşı’na 1,5 saatte gidebilmenin tüm izini bir çırpıda silen bir mekana özgü sergileme tekniği, galeriye adım attığım anda beni karşılamış oldu.

Kerem Piker tarafından 1170 adet fotoğrafı, galeri alanının tam merkezinde yoğunlaştıracak ve serginin buradan kollara ayrılmasına yardımcı olacak şekilde kurgulanmış.

Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği serginin ismi “Feyezan”. Kökeni Osmanlıca…“Coşup taşma, taşkın, bereket” demek.

Haberin Devamı

Sergi, geride bırakmakta zorlandığımız pandemi döneminin bireyler üzerindeki etkilerini ve günümüz insanının gerçeklik algısını nasıl yorumladığı üzerine multidisipliner yapıda işlere ev sahipliği yapıyor.

“Beraberlik Manzaraları” fotoğraf serisi, sosyal ve fiziksel mesafelerle yaşadığımız döneme kuşbakışı bakmamızı sağlayarak birbirinden farklı yüzlerce kişinin ayrım yapmaksızın bir arada olabildiği bir bütünü anlatıyor. Tuhaf ki, 1170 adet fotoğraf arasında gülümseyen ya da neşeli insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Murat Germen’in mimari ve kent içerikli işleri konu alan geçmiş işlerine referans verecek şekilde insan, kent, mimari iç içe ve çok daha zengin şekilde harmanlanmış.

İş dünyasına karşı bir söylem getirmek üzere tasarladığı “Başka Tas Başka Hamam" serisi ise masabaşı işine gömülmüş “beyaz yakalı”ları ve onların deyim yerindeyse habitatı olan “plaza” ve plaza kültürünü eleştirir nitelikte. Minik adamların günlük rutin ve düzenin parçası olma mecburiyet olgusu ile daha da minikleştiğini ve büyük resmin içinde kaybolduğunu hissediyorsunuz adeta.

Kısa süre önce hayatımıza giren “yeni normal” kavramı ile eski düzenimizin arasında sıkışan bizlerin, hissettikleri ve deneyimleri doğrultusunda, bugün nasıl bir yaşam sürüyoruz, değişen gerçekliğe ne kadar adapte olabildik? Bu gibi soruların cevaplarını aramaya teşvik eden imgeler kullanan sanatçı, toplumsal bir soruma ışık tutmanın yanı sıra içinde bulunduğumuz anda neler olup bittiğine dışarıdan bir göz ile bakmamızı sağlıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder