Begüm Kocaefe Göletin patavatsızları
HABERİ PAYLAŞ

Göletin patavatsızları

Bir çiftliğin göletinde yaşayan ördek ailesinin yavrularından biri, bir gün yüzerken bir kurbağa ile karşılaşır. Kurbağa ördek yavrusunu görünce, “Sen ne kadar da çirkin bir ördek yavrususun!” der. Ördek yavrusu çok şaşırarak, “Gerçekten mi? Şimdiye kadar kimse benim çirkin olduğumu söylememişti.” diye karşılık verir. Kurbağa bunun üzerine, kendinden emin bir tavırla; “Herkes fikirlerini açıkça söyleyemez ama ben herkes gibi değilim. Ben dürüst bir kurbağayım ve dürüstlük, düşündüğünü açıkça söylemeyi gerektirir.” der.

Haberin Devamı

Annesinden dürüst olması ile ilgili çok fazla nasihat dinlemiş olan ördek yavrusu, ne diyeceğini bilemeden üzgün ve şaşkın bir şekilde yoluna devam ederken, bu kez bir balıkla karşılaşır. Balığa selam vermek için kanatlarını çırparken, balık ördek yavrusuna bakar, yavruyu baştan aşağıya süzer ve yüzünü ekşiterek “Aman Tanrım, daha önce hiç senin kadar çirkin bir ördek yavrusu görmemiştim!” der. Ördek yavrusu, yüzünde yarım kalan gülümsemesi ile şaşkınlık içinde, “Gerçekten mi? Sen de mi öyle düşünüyorsun?” diye sorar balığa. Balık da “Elbette öyle düşünüyorum. Eminim herkes aynı şekilde düşünüyordur ancak bunu benim gibi dürüstçe ifade etmeyi herkes başaramaz.” der.

Balıktan duyduklarıyla daha da üzülen ördek yavrusu, gagasını, perdeli ayaklarını ve tüylerini inceleyip neresinin çirkin olduğunu anlamaya çalışarak hızla annesinin yanına yüzer.

Yavru Ördek: “Anne, ben çirkin miyim?”

Anne Ördek: “Hayır yavrum, tabii ki çirkin değilsin. Hiçbir canlı çirkin değildir.”

Yavru Ördek: “Ama karşılaştığım hayvanlar benim çok çirkin olduğumu söylüyorlar ve bunu söyleyen herkes dürüst olduğunu söyleyen kişiler.”

Anne Ördek: “Sen sadece diğer ördeklerden farklısın o kadar. Dürüst olduğunu söyleyen kişiler senin farklılığını yanlış ifade etmişler.”

Yavru Ördek: “Ben bundan sonra dürüst olmamaya karar verdim anne. Çünkü dürüstlük çok can yakıcı bir şeymiş.”

Anne Ördek: “Bazı kişiler dürüstlüğün anlamını yanlış biliyorlar. Dürüstlük, sadece her düşünceyi açıklıkla ifade etmek değildir. Dilin doğruluğu ile kalbin doğruluğu bir arada olmalıdır. Dürüstlük; hiçbir zaman kötü söz, kötü niyet ve kötü duygu içermez.”

Haberin Devamı

Yavru Ördek: “O zaman ben her zaman dürüst olmaya devam edeceğim anne. Senin söylediğin gibi, kimseyi kırmadan, kötü düşünmeden ve davranmadan dürüst olacağım.”

Bu masalın kahramanlarından kurbağa ve balıkla iletişim ortamlarında çok sık karşılaşırız. Dürüstlük kelimesinin ağırlığının arkasına gizlenerek düşüncelerini yıkıcı bir şekilde paylaşan çok kişi olur. Dürüstlük ve patavatsızlık kavramlarının ortak noktası, fikirlerin açıkça söylenmesidir. İkisini birbirinden ayıran en büyük fark ise, kullanılan üslup ve düşüncelerimizi ifade etme sırasında kurduğumuz iletişimde gizlidir.

Amerikalı Gazeteci Barbara Jill Walters’ın söylediği gibi; “Yıkıcı olmak başka bir şeydir, sözünü esirgememek bambaşka bir şey. Bu ikisini birbirine karıştırmayın.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder