Büşra Özbelli Tavşan Ralph kısa filmini paylaşmaya yüzüm yok
HABERİ PAYLAŞ

Tavşan Ralph kısa filmini paylaşmaya yüzüm yok

Deney tavşanı Ralph'in kısa filmi birkaç gündür sosyal medyanın gündeminde. İzlemeyen kaldıysa diye kısaca bahsetmek istiyorum. Save Ralph (Ralph'i kurtar) isimli kısa film kozmetik sektöründeki markaların hayvanlar üzerinde yaptığı acımasız testleri anlatıyor.

Bir insanın daha güvenilir bir ruju veya deodorantı kullanması için sağ gözü görmeyen kulağında sürekli çınlama sesi olan sırtı yara bere içindeki bu tavşan, göz ardı ettiğimiz ya da işimize gelmeyen gerçekleri yüzümüze vuruyor.

Tavşan Ralph kısa filmini paylaşmaya yüzüm yok

"Ama günün sonunda sorun yok. İnsanlar için yapıyoruz. Onlar bizden çok daha üstün hayvanlar. Uzaya bile çıktılar. Siz hiç uzay gemisinde bir tavşan gördünüz mü?"

Haberin Devamı

Neden bilmiyorum beni en çok etkileyen sahnesi bu oldu. Güzel görünme uğruna her şeyi kendimize hak mı görüyoruz?

Bu testlerin nasıl yapıldığını okudum internette. Denek olan hayvanın kimyasala ne kadar maruz kaldıktan sonra öldüğünün ölçüldüğü iddia ediliyor. Hayvanın defalarca kez tıraşlanmış cildine ürün uygulanıyor ve bu işlem haftalarca sürebiliyor.

Bir insanın ruj yuttuğunda alacağı zararın anlaşılması için hayvanın boğazına zorla sokulan tüple ürün yutturuluyor. Zavallı hayvanda ishal, kusma, felç, iç kanama gibi zehirlenme belirtileri görülebiliyor.

Bir başka bilgiye göre göz ve cilt tahrişleri için yapılan deneylerin yanında bu ürünlerin hamile kadın ve bebeklere zararının olup olmadığını ölçmek için de hamile tavşanlara günlerce işkence ediliyor. Böylece yavrular doğduktan sonra ürünün fetüse etki edip etmediğinin anlaşılması hedefleniyor.

14 gün boyunca size böyle işlemlerin yapıldığını hayal etmek bile istemezsiniz değil mi?

Makyaja düşkün bir değilim. Hayatım boyunca hiç fondoten ya da pudra satın almadım. Ama rujlara karşı bir zaafım var. Bugüne kadar bir ruj satın alınırken 'Bu marka acaba hayvanlar üzerinde deney yapıyor mu?' diye bakmadım. Bundan dolayı Tavşan Ralp'i paylaşmaya da yüzüm yoktu.

Ancak sonra şunu fark ettim. Bu videonun amacı sadece sosyal medyada paylaşıp yüzeysel bir farkındalık yaratıp geçmek değil, aksiyon alınmasını sağlamak.

Haberin Devamı

Sosyal medyada kadınların bu kısa filmi paylaşmasıyla kafayı bozmuş ya da sabah akşam makyaj malzemesi linki paylaşan Influencer'ları aşağılayan bir kesim de var.

"Ralph’ı paylaşan kızların %70’i fondotene boğuluyor."

"Her gün makyaj yapıp Save Ralph videosunu paylaşan kadın iki yüzlülüğü."

Videonun konusu kadınların makyaj yapmasından dolayı hayvanların eziyete maruz kalması değil. İnternette biraz araştıran deodorant, güneş kremi, şampuan, diş macunları gibi ürünleri de bu listede görecektir.

Saçınızı bugün neyle yıkadınız? Dişinizi neyle fırçaladınız? Konudan kendimizi sıyırıp kozmetik ürünü kullanan insanları linç etmekle bir yere varamayız.

Eğer makyaj yapan insanlara sövmeniz bittiyse asıl önemli konuya geçebilir miyiz?

Bu markaların hayvanlar üzerinde test yapmaması için ne yapabiliriz?

Elbette yüzde 50 indirimi duyunca kendini alışveriş merkezinde bulacak yine birçoğumuz.

Ancak bu marketlerde önümüze gelen rastgele bir markayı satın almak yerine 'hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) şampuan' diye ufak bir aramayla doğru ürünü alarak başlayabiliriz mesela.

Haberin Devamı

Tavşan Ralph kısa filmini paylaşmaya yüzüm yok

Bu logoyu lütfen unutmayın. Çünkü üzerinde bu logo bulunan ürünler hayvanlar üzerinde deney yapmıyor.

Buraya bıraktığım linkle hayvanlar üzerinde deney yapmayan 268 markaya ulaşabilirsiniz.

Link için tıklayın.

Ayrıca, telefonumuza indireceğimiz uygulama sayesinde bir ürünün 'cruelty free' olduğunu anlamamız birkaç saniyemizi almaz.

Kozmetik ürünleri paylaşan Influencer'ları yerden yere vurmak yerine ellerindeki sosyal medya gücünü kullanarak farkındalık yaratmaları için bir destek isteyelim onlardan. Beğenip paylaştıkları bir elbisenin stokları 24 saat içinde tükeniyor. Bu paylaşımlarını gören markalardan biri bile değişikliğe gitse kar olur bizim için.

Kendi adıma bu markalara para kazandırıp işkenceyi finanse etmemek için elimden geleni yapacağım.

İnsanlar daha güzel görünsün diye tek bir hayvan bile daha fazla acı çekmemeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder