Candaş Tolga Işık Bakan Kurum: Herkesten destek bekliyoruz, bu bir memleket meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Bakan Kurum: Herkesten destek bekliyoruz, bu bir memleket meselesi

Türkiye’de de günde 144 ton plastik denize karışıyor. Uzmanlar, 2050’de denizlerde balıktan çok plastik olacağını söylüyor. Hal böyleyken daha temiz bir çevre, daha yaşanabilir bir doğa için plastik kullanımını azaltmak zorundayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik kullanımının en yoğun olduğu marketlerdeki poşet kullanımına dair uygulaması tam da bu anlamda devrim gibi bir karardır. Kendisine bu memleketin evladı diyen herkese, hepimize sorumluluk düşüyor.

'İLK TEPKİLER YASANIN SAHİPLENİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR'

Haberin Devamı

Dünkü yazımdan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la konuştum. Bakan Kurum diyor ki “Bu ülke hepimizin, burayı bizden sonraki kuşaklara yaşanabilir halde bırakmak hepimizin sorumluluğu, görevi. Plastik kullanımını azaltmak bir memleket meselesi. Vatandaştan gelen ilk tepkiler halkımızın bu işe sahip çıktığını gösteriyor. Tabii eksik, yanlış bilgiler olabilir. Henüz daha çok başındayız yolun. Ama vazgeçmeyeceğiz, anlatacağız.”

Bakan Kurum: Herkesten destek bekliyoruz, bu bir memleket meselesi

'HİÇBİR SUİSTİMALE İZİN VERMEYİZ'

Bakan Murat Kurum’a yasa yürürlüğe girdikten sonra sebze-meyve stantlarındaki ince poşetlerin kullanımının arttığına dair tespitimi hatırlattım. “Bizim de bu yönde tespitlerimiz var. Burada bir suistimale asla müsaade etmeyiz. Ama dediğim gibi bu uzun soluklu bir mücadele, daha çok başındayız. İnsanımız durumun önemini anladıkça, öğrendikçe daha da sahip çıkacak bu işe. Herkesin uyum sağlaması için gereken zaman var. Onun da farkındayız. Bizim işimiz bu konuda halkımızı sürekli bilgilendirmek, kanunların gereğinin yapılmasını sağlamak.”

'POŞETLERDEN ALINAN PARA GERİ DÖNÜŞÜME HARCANIYOR'

Bakan Kurum bir yanlış bilgiyi özellikle düzeltiyor, “Marketlerde satılan poşetlerden alınan para olduğu gibi market sahibinin cebine gitmiyor. O para plastiğin geri dönüşümünde kullanılmak üzere devletin kasasına giriyor. Bunu herkes bilmeli.”

‘PLASTİĞİ HAYATINDAN ÇIKAR’ KAMPANYASI BAŞLIYOR

Bakan Kurum plastik kullanımıyla mücadelede sosyal farkındalığın artırılması adına yakında bir de kampanya başlatacaklarını anlattı. Sanattan spora siyasetten bilime toplumun her kesiminin dahil edileceği bir sosyal sorumluluk kampanyası planlıyorlar. Naylon poşet yerine bez poşet kullanımını teşvik, cam-plastik gibi geri dönüşümü yüzlerce yıl süren maddelerin tüketimini azaltmayı hedefleyen kampanya kısa süre içinde hayata geçecek.

Haberin Devamı

MESELE SADECE NAYLON POŞET DEĞİL...

Her geçen gün daha da artan plastik kullanımı doğaya musallat olan en büyük tehditlerden biri. Bu kampanyayı sulandırmadan, siyasete bulaştırmadan yürütmek çok önemli. Meseleyi sadece marketlerdeki poşet kullanımından ibaret de görmemek gerek. Bir algı değişimine ihtiyacımız var. Çok geç olmadan plastiği hayatımızdan olabildiğince çıkaracak bir yaşam tarzına geçmek zorundayız. Kendimizden çok bizden sonraki nesiller için...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder