Candaş Tolga Işık Bakan Yıldırım: Marmaray evinizden daha güvenli
HABERİ PAYLAŞ

Bakan Yıldırım: Marmaray evinizden daha güvenli

Haberin Devamı

İstanbul’un uzun süredir beklediği Marmaray yarın Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor!
Açılış öncesi projenin mimarı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la Marmaray’ın başlangıç istasyonu Yenikapı’da buluştuk.
* * *
Yenikapı’da muhteşem bir istasyon inşa edilmiş. Duvarlarında Marmaray’ın kazısı sırasında çıkarılan arkeolojik eserlerin fotoğrafları var. Arkeolojik kalıntı demişken Marmaray’la birlikte İstanbul’un tarihi yeniden yazılmış. Kazılar sayesinde 6 bin yıl bilinen İstanbul tarihi 8 bin yıl önceye uzanmış. Marmaray kazısı sırasında çıkan eserler yakın zaman içinde Yenikapı’da kurulacak bir müzede sergilenecek. Bakan Yıldırım diyor ki:
“35 bin obje, 13 batık gemi çıkarıldı. Temeli 2004’te attık. Normalde 2009’da bitmesi planlanan Marmaray arkeolojik çalışmalar yüzünden 2013’e sarktı.”

[[HAFTAYA]]

* * *
Bakan Binali Yıldırım Marmaray’ın detaylarını anlattı. İşte o detaylardan birkaç satırbaşı:
- Marmaray tamamlandığında İstanbul’da raylı sistemin payı yüzde 12’den 28’e çıkmış olacak ve her gün 1 buçuk milyon yolcu taşıyacak.
- Geçiş ücreti tam: 1.95 öğrenci: 1.40 TL
- Bugün itibarı ile Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme istasyonlarından yani 13,6 kilometrelik bir güzergâhtan ibaret Marmaray’la iki kıta arası (Sirkeci-Üsküdar) seyahat süresi yaklaşık 4 dakikaya düştü.
- Ters yöne iki akıntının olduğu, yüzeyin 60 metre derinliğinde, dünyanın en derin batırma tüp tüneliyle iki kıta birleşti.
-Marmaray’la birlikte atmosfere yılda 425 bin ton zehirli gaz karışmayacak. Sistem balıkların üreme ve göç yolları dikkate alınarak yapıldı.
- Sirkeci’deki Marmaray istasyonunda yer alan 63 metrelik yürüyen merdiven Avrupa’nın en uzun yürüyen merdiveni unvanına sahip.
- Marmaray’ın hemen ardından önümüzdeki yıl 1,5 milyar dolara mal olan ve İstanbul’un iki yakasını birleştiren Avrasya tüp geçidi de açılacak. Bu tüp geçidi sadece otobüs ve kamyon dışındaki araçlar kullanabilecek.
* * *
Bakan Bey’in sunumu bittikten sonra hep birlikte Yenikapı’dan Marmaray’a bindik ve Üsküdar’a doğru harekete geçtik. Marmaray treni son derece ferah
ve konforlu... Yenikapı’dan hareketimizin ardından 5-10 dakika geçmişti ki tren durdu. Bakan Bey “Hadi inelim” dedi.
“Geldik mi?” diye sordum. “Hayır. Şu an Marmara Denizi’nin altındayız. Biraz boğaz havası alın istedim” dedi. İndik ve Marmara Denizi’nin 60 metre dibinde hatıra fotoğrafı çektirdik. Tekrar Marmaray’a binip yola çıktık, birkaç dakika içinde Üsküdar’a vardık. Tık diye Yenikapı’dan Üsküdar’a gelmek varken bu saatten sonra arabaya binenin aklına şaşarım!
* * *
Marmaray ile ilgili en çok merak edilen konu deprem güvenliği...Marmaray’ın denizin içindeki bölümü İstanbul’un kabusu olan Kuzey Anadolu fay hattına sadece
17 km ötede... Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a “Fay hattının bu kadar yakınından geçen bir proje ne kadar güvenli?” diye sordum.
Bakan şöyle cevap verdi: “Marmaray 9 şiddetindeki bir depreme karşı bile dayanıklı olacak şekilde yapıldı. İçiniz rahat olsun korkunuz depremse eğer, Marmaray evinizden daha güvenli!”
* * *
Fazla söze gerek yok, gurur duydum...
Marmaray ile ilgili tek kelimelik bir yorumum var: Müthiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder