Candaş Tolga Işık Bilim öyle bir şey değil
HABERİ PAYLAŞ

Bilim öyle bir şey değil

Bir siyasi parti genel başkanı önceki gün Koronavirüs Bilim Kurulu’nu hedefe koyan bir açıklama yaptı, “Her biri başka bir şey söylüyor, bir sözcü seçsinler. Kafaları karıştırmasınlar” mealinde sözler söyledi. Bilimi parti tüzüğü, bilim adamlarını da milletvekili sanıyorlar herhâlde! O insanlar bilim yapıyor, siyaset değil. Parti disiplini altında genel başkanları ne derse onu yapmak zorunda olan vekillerinizle karıştırmayın onları! Bilimin özü şüphe etmek, araştırmak, tartışmak, itiraz etmek, farklı düşünmektir... Bu şekilde en doğruya ulaşmaktır. Herkesin aynı fikirde olduğu, aynı şekilde düşündüğü ve konuştuğu bir bilim ortamı olmaz. Ekrana çıkıp “Kelle paça yiyin virüse iyi gelir” diyen hokkabazlarla da karıştırmayın onları. Şu an o Bilim Kurulu üyelerinin her biri sadece Türkiye’de değil, kendi alanlarında dünyada söz sahibi otoriteler. Kendi uzmanlıklarıyla ilgili nerede ne konuşacaklarını hiçbirimize sormak zorunda değiller. Papağan değil bu insanlar. Siz öyle istiyorsunuz diye aynı fikirde olmak zorunda hiç değiller.

Haberin Devamı

Kişisel seyahat -şimdilik- yasak değil ama...

Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı şehirlerarası seyahati büyükşehirlerde yasaklayan düzenlemeyle ilgili herkesin sorduğu soru şu: Kişisel aracımla seyahat etmem de bu yasağa dahil mi? Külliye, Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarındaki yetkililerle konuşup öğrendiğimi aktarayım: Şu an için sadece toplu taşıma araçlarıyla yapılan şehirlerarası ulaşım sınırlandırıldı; kara, deniz toplu taşımacılığının tamamı, hava ulaşımında ise belirli istisnalar dışındaki tüm uçuşlar… Konuştuğum tüm kaynakların özellikle altını çizdiği bir nokta var. Vatandaş bu yasağa uymazsa bu yasak er ya da geç kişisel ulaşımı da kapsayacak.

Ulaştırma Bakanı neden gitti?

Cahit Turhan’la ilgili Külliye’de uzun süredir rahatsızlık vardı. En son Bakan’ın futbo lgündemiyle ilgili yorum yapması devletin zirvesi tarafından kamuoyuna açık bir şekilde eleştirildi. En son Kanal İstanbul ihalesinin zamanlaması ve ihaleden yansıyan görüntüler ise bardağı taşıran son damla oldu. Daha önce de yazmıştım, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kabinede bu tip değişikliklere imkan sağlıyor. Şu an gündem bu değil ama Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü takdirde kabinede bu tür görevden almalar ya da yeni görevlendirmeleri her an görebiliriz.

Haberin Devamı

"Sizi varoş kesim..."

Bir Instagram fenomeni insanların şu salgın ortamında kendini sokağa atmasına tepki gösteren bir video çekmiş. Çok da paylaşılmış. Videoda “Sizi varoş kesim… Sizi cahiller…” diye sesleniyor salgını umursamadan sokağa çıkanlara… Hepimiz evde kalalım, kendisini, çevresini düşünmeden sokağa çıkan sorumsuzları, duyarsızları sonuna kadar eleştirelim. Bunlara hiçbir itirazım yok da “Sizi varoş kesim”nedir anlayabilen var mı?! İnsanlara “varoş”diyen İngiliz asilzadesi(!) arkadaşa sormak isterim: Yurt dışından gelip hiçbir karantina kuralını umursamadan havaalanından indiği gibi soluğu İstanbul gecelerinde alan "sosyetikleri" ne yapacağız?! Erasmus'tan dönüşte karantinadan torpille yırtıp Beşiktaş'ta kahvaltıcıdan snap atan "okumuş" arkadaşları ne yapacağız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder