Candaş Tolga Işık İnternette bedava devri bitiyor
HABERİ PAYLAŞ

İnternette bedava devri bitiyor

Gazetelerin tonla para harcayıp oluşturdukları içeriklerini internette ‘bedava’ sunmaları medyada önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Bu anlamda bir adım da İngiltere’nin en çok satan tabloid gazetesi ‘Sun’dan geldi. Sun internet haber sayfasını ücretli hale getirmek için harekete geçti.

Sun’ın bağlı bulunduğu medya grubu News International (NI) tarafından yapılan açıklamada, 2013’ün ikinci yarısından itibaren gazetenin online sitesinin ücrete tabi olacağı bildirildi. Gazetenin internet sitesine abone olanlar, Premier Ligi maçlarının özet görüntülerini de ‘Sun Online’dan izleyebilecek.

Haberin Devamı

NI Genel Müdürü Mike Darcey, milyonlarca okuyucuya bedava haber okutmanın ‘savunulamaz’ bir durum olduğunu söylüyor. Mike Darcey diyor ki “2013’ün ikinci yarısında online siteyi ücretli yapmak büyük bir risk içermiyor.”

Bu arada merak edenler için önemli bir bilgi verelim: Günlük 2,4 milyon tiraja sahip olan Sun’ın internet sayfası, her ay 30 milyon tekil kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor.

*İnternetteki içeriğini ‘ücretli’ hale getirmek üzere olan bir başka gazete ise Daily Telegraph...

Daily Telegraph online haber sitesinde İngiltere’nin ilk ‘okudukça öde’ sistemini uygulayacak.

Bu uygulamaya göre, bir ay içinde 20 haber bedava olarak okunabilecek. 20’nin üzerinde okunan haberler için aylık toplam 1,99 Sterlin veya yıllık 20 Sterlin ücret talep edilecek.

Telegraph ayrıca akıllı telefon/tablet uygulamalarını da içeren ‘full dijital paket’ önerisi de sunuyor. Bu pakete abonelik ücreti aylık 9,99 Sterlin, yıllık 99 Sterlin olacak. Tüm paketlerde okuyucuya 1 aylık ücretsiz deneme öneriliyor.

Telegraph Medya Grubu, ‘okudukça öde’ sistemine geçiş yapmayı planladıklarını geçtiğimiz Kasım ayında yaptıkları bir basın açıklamasıyla duyurmuştu. Basın açıklamasında, 1 aylık bedava deneme abonesi olan her 10 kişiden 9’unun, deneme süresinden sonra abone olmaya karar verdiğine dikkat çekilmişti.

Okudukça öde’ modeli aralarında New York Times’ın da bulunduğu Amerika’daki birçok gazete tarafından uygulanıyor. İngiltere’de ise Times gazetesinin online sitesi ‘ücretli’ olarak servis veriyor.

Haberin Devamı

İnternet haberciliğinde ‘ücretli’ döneme geçişe dair bir haber de Almanya’dan...

Almanya’daki en büyük 16 haber sitesi şu sıralar hummalı bir çalışma içinde...

Şayet kesinleşirse sonbaharda bu siteler de internet üzerindeki içeriklerini ‘ücretli’ hale geçirecek.

Peki, Türkiye’de durum ne?

Türkiye’de birçok gazetenin içeriğine internetten anında ve ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Fakat internet mecrasının reklam geliri henüz ‘kağıdın’ yarısının yarısı kadar bile değil!

İnternet müthiş bir hızla büyüyor, yayılıyor ve etkili. Ama gazeteciler hala maaşlarını o beğenmedikleri ‘kağıt gazeteden’ kazanıyor. Hal böyleyken gazetelerin yaşayabilmesi için, internette var olmaya devam ederken geliri artıracak bir formül geliştirmek gerekiyor.

Şurası kesin ki; Türkiye’de de bugün ya da yarın internetteki içerik ücretli olacak. Ama ne zaman? Orasını bilemiyorum.

NEREDEN BiLEYiM SENiN EROL AKSOY OLDUĞUNU?

Show TV’nin Erol Aksoy’a ait olduğu yıllarda kanalın ana kumandasında çalışan bir arkadaşım bir anısını anlattı. “Bir gece telefon çaldı. Açtım ‘Ben Erol Aksoy. İktisat Bankası’nın (O yıllarda Erol Aksoy’a ait bir banka) bütün alt bant reklamlarını tüm yayınlardan çıkarın’ dedi.

Haberin Devamı

Şaşırdım. Hayatımda patronla ne konuşmuşluğum var ne de tanışmışlığım...

Sesini de duymadım. Haliyle, ‘Nereden bileyim senin Erol Aksoy olduğunu’ diye sordum.

10 saniye sessizlik oldu. ‘Haklısın. O zaman yapma söylediğimi’ dedi...

Sonra bir iki saniye daha sessizlik oldu ve ‘Senin adın neydi?’ diye sordu ki o tonlamayı hayatımda unutmam. ‘Yandık’ dedim.” Arkadaşıma “Ne yaptın peki?” dedim. “Ne yapacağım! Hemen yayına koştum. Ne kadar İktisat Bankası alt bantı varsa çıkarttım korkudan...

(07.07.2013 tarihli Posta Karnaval ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder