Candaş Tolga Işık PYD, PKK mıdır?
HABERİ PAYLAŞ

PYD, PKK mıdır?

Haberin Devamı

Bir aralar artık geyik muhabbetlerine konu olan “HDP, PKK mı?” sorusundan sonra şimdi sırada “PYD, PKK mı?” var. Ankara PYD, PKK denklemini PYD=PKK diye kurdu. Başta Amerika olmak üzere dışarıya bunun doğruluğunu ispatlamaya çalışıyor.


* * *

Oysa bu denklemi PYD eşittir PKK değil, PYD “büyüktür” ve eşittir PKK diye kurmak gerek. Neden mi? Çünkü geldiğimiz noktada PYD’nin PKK ile “eşit” olmasının yani aralarında direkt bir bağlantı bulunmasının Türkiye dışında hiçbir ülke için anlamı yok.
Ve yine geldiğimiz noktada dünyanın iki süper gücü Rusya ve Amerika ile Suriye’de müttefik olan PYD, uluslararası kamuoyu nezdinde PKK’dan çok daha “değerli” ve “anlamlı” bir hal aldı.

* * *

PYD ve PKK arasındaki bağı şimdi fark etmiş gibi yapanlar buna inanmamızı bekliyorlarsa kusura bakmasınlar, tokuz! Çözüm Süreci’nin yürüdüğü, tarafların masada oturduğu dönemde PYD, PKK’nın tasfiye planının bir parçasıydı. Kandil ve çevresindeki PKK’lı militanların bir kısmının önce PYD’ye geçirilmesi ardından da belirli bir takvim çerçevesinde Türkiye’ye geri dönmelerini sağlamak konusunda taraflar mutabık kalmışlardı.

Ankara’da çok güvendiğim bir güvenlik bürokratı bunun Amerikalılar tarafından önerildiğini ve devletin çok sıcak baktığını anlatmıştı. Çözüm Süreci’yle birlikte bu plan da rafa kaldırıldı. Ancak Süleyman Şah Türbesi’nin PYD kontrolündeki bölgeye nakledilmesinden tutun da, Kobane direnişi sırasında Ankara’nın açtığı destek koridoruna kadar birçok örnekle sabittir ki PYD, kısa süre öncesine kadar Ankara’nın da bu denli düşman bellediği bir örgüt değildi. Ne olduysa sonradan oldu.


* * *

Dönelim bugüne... PYD ile ilgili en güzel tespiti eski bir asker, Metin Gürcan dün Ahmet Hakan’a verdiği röportajda yaptı ki sanırım üstüne söylenecek tek satır laf yoktur: Türkiye “PYD eşittir siyah” dedi. Ancak PKK’nın kolu TAK çıktı Ankara’daki saldırıyı üstlendi ve “PYD eşittir beyaz, suçlu benim” dedi. Gerçek şu ki PYD ne Ankara’nın iddia ettiği kadar siyah ne de PKK’nın iddia ettiği kadar beyaz. PYD, Suriye’deki tüm olay, olgu, aktör, süreç ve ilişkiler gibi GRİ! Türkiye, Suriye’de griyi nasıl yönetebilirim sorusuna odaklanmak yerine stratejik bir hata yaparak herkesi “Siyah mı, beyaz mı?” tercihini yapmaya zorluyor. Bu zorlama içeride daha çok kutuplaşmaya, dışarıda ise uluslararası alanda Türkiye’nin tutarlılığının azalmasına neden oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder