Çetin Çetintaş Sattvik beslenmeyle hayatınızı değiştirin
HABERİ PAYLAŞ

Sattvik beslenmeyle hayatınızı değiştirin

Sattvik (uyumlu) beslenme sadece Hava elementi dönemde değil, hayatınızın her döneminde büyük faydalar sağlayacak bir beslenme tarzıdır. Sattvik beslenme, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, cildinizi sağlıklı tutar ve enerjinizi yükseltir. Bunun haricinde, yaşamla mücadele eden birinden, yaşamla hareket eden birine dönüşmenize katkı sağlar. Ne de olsa, ne yersek o değil miyiz?

Besine yoga felsefesinde Anna deriz. Bu aynı zamanda ne anlama gelir tahmin edin? Toprak. Yediğimiz her şey zeminimizi oluşturur. Nasıl ki her toprakta her şey yetişmez, yediğimiz şeylerin sonucunda bedenimizde ortaya çıkan topraktan dolayı da belirli şey hayatımızda kolayca ortaya çıkarken, bazı şeyler de çıkmaz.

Haberin Devamı

Hava elementi döneminde konfor alanından çıkmak faydamıza olacaktır, dedim. Alın size konfor alanınızdan çıkma fırsatı. Bu tarz bir beslenme tüm düzeninizi değiştirebilir. Yeme alışkanlığı, en konforlu kalmaya çalıştığımız alanlardan biridir. Bunun üzerinde bir değişikliğe gitmek, bir süreliğine bile olsa hayatımızda muazzam sonuçlar yaratacaktır.

Nedir Sattvik beslenme?

Sattvik beslenmeyle hayatınızı değiştirin

Sattvik beslenme bedenimizin, zihnimizle ve var olan her şeyle uyum içinde hareket etmesine sağlayan beslenme tarzıdır. Oldukça katı ve keyiften uzak bir beslenme tarzı gibi gözükse de, böyle yaşamaya başladığınızda inanılmaz kolay ve lezzetli bir beslenme tarzı olduğunu fark edeceksiniz. Sıkı sıkı uygulayın demiyorum, en azından elinizden geldiği kadar, özellikle Hava döneminde uygulamaya çalışın diyorum. Sattvik beslenme bitkisel temelli beslenmedir lakin tüm bitkileri de kapsamaz. Sarımsak, soğan, pırasa, sindirimi zor olan yeşil bitkilerin bir çoğu ve mantarlar Sattvik beslenmenin içerisinde mevcut değildir. Yok artık dediğinizi duyar gibiyim. Bunları hayatınızdan çıkarmak zor gibi gelse de, bir zamanlar bunları tüketen biri olarak şunu söyleyebilirim; 6 ay bu besinleri tüketmediğinizde yeniden yemek size çok zor gelecek. Tükettiğinizde bağırsaklarınızın nasıl rahatsız olduğunu, bedeninizin nasıl ağırlaştığını ve sisteminizin nasıl yorulduğunu kolaylıkla hissedeceksiniz. Sadece 6 ay… Tüketmeyin ve ne demek istediğimi bizzat kendiniz deneyin. Ne kadar her sabah sarımsak yemenizin reklamı bolca yapılmış olsa da, sarımsağın size ne yaptığını ancak onu tüketmeyi bıraktığınızda anlayacaksınız. Her gün sarımsak veya soğan tüketmek, her gün antibiyotik almak gibidir. Ağzınızı kokutan, dışkınızı, gazınızı kötü kokutan bir şeyin içinize büyük faydalar sağladığını düşünüyorsanız, bir süre tüketmeyi bırakın ve cildinizden enerjinize hayatınızda neler değişecek görün.

Haberin Devamı

Sebzeler, kuruyemişler, baharatlar, tahıllar, baklagiller, makarna, meyveler vb. gıdalar Sattvik gıdalardır.

Başlıca Sattvik olmayan gıdalar nelerdir?

Hayvansal gıdalar, alkol, fermente içecekler, fermente gıdalar, rafine şekerli gıdalar vb. bu beslenmenin içinde mevcut değildir. Bu gıdalar bedenimizi hantallaştıran, yaşam enerjimizi düşüren, zihnimizi bulandıran, bizi hareketsizliğe iten, sıkça dinlenme isteği uyandıran, öfke, nefret, anlayışsızlık gibi duyguları besleyen besinlerdir. Bir Ferrari’ye tüp taktırmak nasıl bir durumsa, insanın bu gıdalarla beslenmesi de böyle bir durumdur. Bedeninizin en iyi şekilde çalışmasına ve tam performansıyla hareket etmesine izin vermiyorsunuzdur. Tüm bu anlattıklarım deneyimle sabit. Sadece deneyin ve kendiniz karar verin. En azından Hava Elementi boyunca buna bir fırsat verin ki, içinizde kaynayan potansiyel sizi yakmak yerine yaşamda yerini bulsun. Bir süre böyle yaşayarak bir şey kaybetmezken, bir şeyler kazanabilirsiniz…

Haberin Devamı

Sattvik beslenme ve Hava Elementi ilişkisi

Neden peki bu dönemde Sattvik beslenme bu kadar önemli? Hava elementi uyumun elementidir. Hava her şey ile kolayca etkileşir. Destek niteliği de bu sayede çalışır. Bu dönemde Sattvik beslenmek her şeyle ilişkinizin uyum içinde olmasını, yaşamdan gelen desteği kolayca alabilmenizi ve karşınıza çıkan fırsatları kolayca değerlendirmenizi sağlar. Bu dönemde gün içinde yüksek enerjiye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olacak. Daha yüksek enerjiyle çalışmak, uyanık olduğunuz vakitlerin hakkını verebilmek için enerjinizi düşüren gıdalardan uzak durmanız oldukça faydanıza olacaktır. Benden söylemesi, tercih nihayetinden sizin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder