Derya Özel Çocuğum solak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğum solak mı?

Haberin Devamı

Genelde çocuğumuzun solak olup olmadığı, 4 yaşından sonra netleşir. Ama 4 yaşından önce, size bazı sinyaller vermeye başlamıştır bile. Nedir bu sinyaller?

- Çocuğunuza bir şey uzattığınızda, sol eliyle almaya çalışıyorsa
- Yemek yerken, dişini fırçalarken, resim yaparken hep sol elini kullanıyorsa
- Herhangi bir şeyi döndürürken, saat yönünün aksi yönüne çeviriyorsa
- Tek ayak üstünde durmaya çalıştığında, sol ayağının üstünde duruyorsa, çocuğunuz size solak olma sinyalleri veriyor demektir.

Fakat 4 yaşına kadar, çocuklar her iki ellerini de kullanabilirler. 4 yaşından itibaren, göz ve el koordinasyonu oturmaya ve artık hangi elinin baskın olduğu ortaya çıkmaya başlar.

Solak çocuğa nasıl davranmalı?

Solak çocuklar, kesinlikle sağ elini kullanmaya zorlanmamalı aksi takdirde çocuğun ileride öğrenme güçlüğü çekebileceği ve yaratıcı tarafının körelebileceğini ortaya koymuş araştırmalar. Solak çocuğa destek olarak, sol eliyle kullanmaya uygun materyallerin ona verilmesinin daha uygun olduğu savunuluyor. Solak insanlar için üretilmiş özel aletlerden almak, birlikte yemek yerken, bardak, çatal, kaşık gibi şeyleri onun sol tarafına koymak, oyun hamurlarıyla oynarken, sol eliyle daha çok oynamasını, dolayısıyla sol el kaslarını kuvvetlendirmesini sağlamak gibi destekleyici şeyler yapabilirsiniz.

Saray bahçesinde iki prenses



Mavi- Derin

Haftasonu kızlarımla birlikte Sacred 7 Travel’ın anneler ve çocukları için hazırladığı kültür turuna katıldık. Sultanahmet’te Topkapı Sarayını, ardından Ayasofya’yı gezdik. Önce yaşlarından dolayı gitmek için biraz tereddüt ettiysem de, gitmekle çok yerinde bir karar verdiğimi anladım daha sonra. Zaten kızlara saray dedim mi, akan sular duruyor.

Çocuklarla birlikte çalışmaya alışkın olan ve onlara gezdiğimiz yerleri masal gibi anlatan sevgili rehberimiz Alp Kaya eşliğinde gezdik Topkapı Sarayı’nı ve Ayasofya’yı. Her bir çocuğa dağıttıkları kalem ve defterler, bir süre sonra okuma yazma bilen çocuklar tarafından notlarla doldurulmaya başlandı. Alp Kaya’nın ağzından çıkan neredeyse her şeyi not almaya başladı çocuklar heyecanla.

Bizimkiler durur mu, ‘Biz de not almak istiyoruz’ dediler ve ellerinde kağıt kalem, yazı yazamasalar da, gördüklerini resmetmeye başladılar. Ben de resmini çizdikleri şeyin ne olduğunu yazdım yanlarına. Büyük bir ciddiyetle, diğer büyük çocuklar gibi, notlarını aldılar ve arada parmak kaldırıp soru sordular Alp Kaya’ya. Bazen de Alp Kaya’nın sorduğu soruları doğru cevaplayıp, ödül çikolatasını kaptılar. Hem anne babalar için, hem de çocuklar için şahane bir deneyim oldu bu gezi. Bu tip kültür gezilerinin devamı da gelecekmiş. Bilgi için: 0216 3262903

Anne depresyonu çocuğu şişmanlatır

Bu aralar sonbahar depresyonuna kafayı takmış biri olarak mail kutuma düşen bu bilgi haberiyle kendime geldim. Pek çok insanda görülebilecek sonbahar huysuzluğunu ben de yaşarım, sonbahar bitince normale dönerim ama bu haberde ciddi depresyon belirtileri gösteren annelerin, çocuklarının şişmanlamasına neden olabileceği yazıyordu.

Çocuğunuzun şişmanlamasını istemiyorsanız ve depresyondaysanız, bir an önce çıkmanız gerekecek. Evet, depresyon, mutsuzluk, sıkıntı ve stres sadece sizi değil çocuğunuzu da şişmanlatıyor.” Ağız tadıyla bir sonbahar şımarıklığı da yaşayamıyoruz sizin anlayacağınız.

Şaka bir yana, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya çocuğun kilo almasında anne depresyonunun önemini anlatırken “Anne strese girdiğinde çocuğu ile ilgilenme süresi azalıyor. Annenin sadece kendi öz bakımı değil eve olan ilgisi, hayata olan ilgisi de azaldığı için çocuk tek başına kalıyor.

Tek başına ilgisiz kalan çocuk da daha düzensiz beslenme saatleri, daha düzensiz beslenme içerikleri, daha düzensiz uyku saatleri, daha çok abur-cubur ve paketli ürünler tüketme alışkanlıkları, daha az hareket etme düzeyi ve daha uzun televizyon ya da bilgisayar başında geçirilen süreler yaşıyor.” diyor. Hadi toparlanın bakalım sonbahar mağdurları, vakit depresyon vakti değildir.

Etkinlik sıkıntısı çekenlere

Havalar yavaş yavaş soğumaya başladığı için parklara, bahçelere veda ediyoruz. Haftasonları eve hapsolma fikri bile anneleri yoruyor. Çocuklarınızla birlikte katılabileceğiniz etkinliklerden tutun da, onların kendi başlarına diğer çocuklarla birlikte eğlenebileceği ve sizin de bir iki saat nefes alabileceğiniz etkinliklerden nasıl haberdar olacağınızı çözdüm. Neredeyse alışkanlık haline getirip her hafta düzenli olarak takip ettiğim www.sehrincocukhali.com sitesinde, her yaşa uygun etkinlik haberlerini, kampları ve daha pek çok şeyi bir arada bulabiliyorum. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder