Derya Özel ÇOCUK KREŞE NİYE GİTMELİDİR?
HABERİ PAYLAŞ

ÇOCUK KREŞE NİYE GİTMELİDİR?

Haberin Devamı

“Bir çocuk neden kreşe gitmelidir? İyi bir kreşi nasıl olmalıdır? Kreşe başlama yaşı ne olmalıdır? Çocuk kreşe yarım gün mü yoksa tam gün mü gitmelidir?” gibi sorular sizin de aklınıza takılıyorsa buyurun size cevapları.

ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

Bir çocuk kreşe gitmelidir çünkü evde anne, baba ya da evdeki diğer büyüklerle birlikte geçireceği vakit, çocukta geri dönülemeyen bağımlı kişilik yapısı oluşturur ve büyüdükçe bu bağımlı kişilik yapısı ona zarar verir. Hayatı boyu birilerine bağımlı bir yetişkin olarak yaşadığını düşünsenize, oto kontrol diye bir şey geliştiremeyecek, korkak ve bağımlı kişiliğinden dolayı mutsuz birliktelikler yaşayacak. İşte böyle bir şeyi engellemek için kreş çok önemli. Sosyalleşebildiği, kendi yaşıtlarından bir şeyler öğrenebildiği ilk yer. Düzensiz uyku ve beslenme saati olan bir çocuk, kreşe gittiğinde düzene girer. Kendi başına yemek yiyemiyorsa yemek yemeyi, mücadele etmeyi, paylaşmayı ve evinin dışında da bir hayat olduğunu öğrenir. Özgüveni gelişir.

İYİ KREŞİN ÖZELLİKLERİ

İyi bir kreşin nasıl olacağı biraz da sizin kreşten ne beklediğinize bağlı. Temiz, sevecen bir personele sahip olması, öğretmenlerinin deneyimli olması, çocukların kontrol edilebilir büyüklükte sınıfları ya da bahçesi olması elbette ilk sırada önem taşıyan şeyler. Bunun yanı sıra okulda bir psikolog olması, oyun gruplarının yanı sıra çeşitli aktivitelerin olması (satranç, dil eğitimi… vs) da sizin beklentilerinize cevap verecek ölçüdeyse ve her şeyden önemlisi içinize sindiyse işte orası doğru kreştir.

KAÇ YAŞINDA BAŞLAMALI?

Kreşe başlama yaşı bana göre yoktur ama uzmanlara göre 3 yaş en uygun yaş. Bizim kızları seneye 2.5 yaşında yarım gün kreşe başlatmayı düşünüyorum. İkizlerin birbirlerine yetmeme dönemi bizde başlamış olacak ve evde iki küçük hırçın hanımın bir an önce başkalarıyla sosyalleşmesi gerekecek. Ayrı sınıflarda birbirlerinden ayrı olarak ilk arkadaşlıklarına kuracaklar. Bu yüzden bana kalırsa 2 yaşından itibaren her çocuk ilk etapta yarım gün olarak kreşe başlayabilir. 1 ile 3 ay arası yarım gün kreşe uyum sağlama evrelerini atlattıktan sonra bir durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Uyum sağlayamayan çocuğun annesinin tutumu çok önemli. Eğer siz de yumuşak davranıyor ve onun yanında bu tarafınızı gösteriyorsanız, çocuğun sizin tavrınızdan dolayı huzursuz davranması çok doğaldır. Siz ne kadar kararlı olursanız o da bu kararlılığınız karşısında yelkenleri suya indirecektir. Eğer siz çocuğunuza bağımlı hale geldiyseniz, emin olun o da size bağımlı kişilik yapısı oluşturuyor demektir. Ona güven veren konuşmalar yaparak öğretmenine teslim edin ve fazla oyalanmadan oradan gidin. Zamanla söz verdiğiniz saatte gidip onu aldığınızda güveni yerine gelecek ve kısa zamanda uyum sağlayacaktır. Çocuğunuzun iyiliği için onu kreşe verdiğinizi kendinize de tekrar edin. Seneye ben de ilk defa kızlarımı okula götürürken kendime telkinde bulunacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder