Derya Özel Oksijen maskesini önce kendinize takın
HABERİ PAYLAŞ

Oksijen maskesini önce kendinize takın

Ara sıra çok sevdiğim arkadaşım Klinik Psikolog Pınar Mermer'le sohbet ederiz. Çocuklarla ilgili takıldığım bir konuda ya da okuduğum bir haberde aklıma yatmayanlar olduğunda hep ona danışırım. Kendi yazdığı 'Yavaş Ebeveynlik' kitabı da başucu kitaplarımdan biridir.

Daha iyi anne baba olmak için, kendimizi ne kadar kamçıladığımızı ama arada bir durup sakinleşmemiz gerektiğini anlatır. Anne babanın ruh sağlığı yerinde olmalı ki, çocuklara güven ve sevgi dolu bir ortam verebilsin. Çoğumuzun hayat kavgası, sosyal hayatta bizi zorlayan durumlar ve daha pek çok etken, kendi ruh sağlığımızı tehdit eder. Bunu evde ne kadar çocuklarımıza yansıtmamaya çalışsak da, o minicik beyinlerin algıları o kadar açık ki, bir kaç gün içinde ortamın gerginliğinin onlara nasıl yansıdığını görmeye başlarız.

Haberin Devamı

Uçaklardaki anonslarda bile 'Oksijen maskenizi önce kendinize, sonra çocuğunuza takın' diye bir cümle vardır. Kendine hayrı olmayan anne babanın, çocuğuna da pek bir faydası olmaz.

Sevgili Pınar da aynen böyle söyledi; 'Önce anne babanın kendi psikolojisi önemli, çocuklar işin en kolay kısmı olur o zaman.' Bir şeylere yetişme ya da yetişememe kaygısı, hem kendimizi hem çevremizi idare etmeye çalışma yükü, hayat mücadelesi derken, sırtımıza binen ağır kamburu taşıyamadığımızı fark etmiyoruz zaman zaman. Çocuklarımızla geçirebileceğimiz kaliteli vakitten çalmaya başlıyoruz, ya da biz onlarla ilgilendiğimizi zannederken, tüm negatif tavrımızı onlara yansıttığımızı farkedemiyoruz. İşte bu yüzden bir kaç gün uzaklaşmak gerekiyorsa bulunduğunuz ortamdan, uzaklaşın, arının, sakinleşin ve öyle dönün. Yani, oksijen maskesini önce kendinize takın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder