Derya Özel Sen karışma!
HABERİ PAYLAŞ

Sen karışma!

Haberin Devamı

Her Pazar, saat 13:00’te TV 8 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Dikkat Çocuk Var programını sunmaya başladığım günden beri, hem gelen ünlü konuklarımın çocuk yetiştirme tecrübelerinden, hem de uzman doktorlardan öğrendiklerim, bana ilham veriyor. Gelen uzman doktorlardan neyi yapmamam ve neyi yapmam gerektiğini, doğru bildiğim şeylerin aslında ne kadar yanlış, kulaktan dolma bilgiler olduğunu ve her zaman bir uzmana danışmakta fayda olduğunu öğrendim mesela. Gelen ünlü anne ya da baba konuklarımın da, kendi tecrübelerinden yola çıkarak anlattıkları bana da hep ışık oldu böylece.

Son olarak konuk aldığım Sinem Güven’le konuşurken kulağıma takılan ve bu sabah başka bir kız arkadaşımla konuştuklarım kafamda bir çok soru işareti bıraktı. Biz anneler, acaba babaları çocuklarımızı büyütürken çok mu dışarıda bırakıyoruz ya da tam tersi, çok mu işimize karışmalarına izin veriyoruz? İkisinin tam ortasını bir türlü bulamıyor muyuz?

Sinem Güven’e “Doğuma giren eşinizin, kızının bakımına da katkısı oldu mu” diye sormuştum. Cevap çok keskin bir “Hayır” oldu. Sonra anlatırken netleşti ki, “Aman sen beceremezsin, dur ben altını değiştireyim, aman şimdi mamayı sıcak verirsin, dur ben kontrol edeyim” gibi onun beceremeyeceğini düşündüğümüz için babaları biz uzaklaştırıyoruz belki de çocuk bakımından. Bunu sadece Sinem Güven için söylemiyorum elbette, neredeyse tüm anneler, ben dahil, bunu yapıyoruz eşlerimize. Baba da bir süre sonra, çocuğunun gelişiminde söz sahibi olmak istiyor. İşte bazen film de burada kopuyor.

Bütün gün ben ilgileniyorum!

Alt değişimi, beslenme, uyutma gibi temel ihtiyaçları, anne gönüllü olarak üstlendiği ve farkında olmadan babayı ittiği için, bir süre sonra baba da devreye girmek istiyor elbette. Bazen baba, uyku düzeni oturtmaya çalışan anneye sert çıkıyor çocuğu çok ağlattığı için, bazen yemek istemeyen çocuğu zorladığını düşünerek tepki veriyor eşine.

Annenin tepkisi de kendince haklı; “Bütün gün ben ilgileniyorum, huyunu suyunu ben biliyorum, sen karışma!” İşte size işin içinden çıkılmaz bir paradoks. Bebek beklediğiniz andan itibaren, eşlerin bebek bakımı ve eğitimi konusunda kendi aralarında baştan anlaşmaları çok önemli. “Ben alt malt değiştiremem” diyen baba, zaten oyundan baştan çıkmış oluyor. Bir çok evliliğin bitme sebeplerinden biri de, çocukların eğitimi konusundaki, anne- babanın iletişimsizliği ve anlaşmazlığıdır. Sevgili anne-babalar, dünyaya getireceğiniz çocuğu ikiniz yaptınız, alt değişimi ya da uyutma gibi çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını da birlikte yapın ki, her ikiniz de aile içinde kendinizi yeterli hissedebilin. Ne annenin babayı uzaklaştırması doğru, ne de babanın bu temel ihtiyaçlardan kaçması. Sevgiyle yaptığınız bebeğinizi, yine sevgiyle ve birlikte büyütün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder