Dr. Ali Gürsoy Adet düzensizliği, kıllanma ve kilo artışı varsa doktora
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliği, kıllanma ve kilo artışı varsa doktora

Adet düzensizliği, kıllanma, saç dökülmesi, kilo artışı varsa polikistik over sendromuna sahip olabilirsiniz. Nedeni bilinmese de insülin direnci bu hormonal sıkıntıda etkili oluyor. Yaşam tarzını değiştiren, ilacını kullanan rahat ediyor, anne olabiliyor.

Tedavi edilir mi?

İki yıllık evliyim. İki ay önce polikistlik over teşhisi konuldu, ilaca başladım. İlaç hastalığı geçirecek mi? Bir de polikistik over tedavi edilebilir mi? Çocuk sahibi olmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okurum, üreme dönemdeki kadınların yüzde 15-20’sinde polikistik over sendromu görülür. Anormal seviyelerde hormon üretimine sebep olan polikistik over sendromunun nedeni tam bilinmemek ile birlikte insülin direnci sorunu sık rastladığımız sebeplerden biridir. Hastada kilo artışı, kıllanma, adet görememe ve saç dökülmesi gibi birçok soruna neden olur. Kapsamlı değerlendirme sonrası beslenmeden fiziksel aktiviteye kadar birçok yaşam tarzı değişikliği ile bu durum geçmese bile kontrol altına alınabilir. Uygun tedavi ile anne olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aşılama mı, tüp bebek mi?

26 yaşında, 5 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpümün kapalı ve polikistik over olduğunu söyledi. İlaç kullanmadan adet göremiyorum. Doktorum aşılama öneriyor, şansım yüzde 15’miş. Aşılama yöntemini uygulayayım mı? Yoksa tüp bebeğe mi başvurayım?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk isteği olan hastalarda tedavi aşamaları belli düzen içinde ilerler. Aşılama tedavi ile olumlu sonuç alınamayan kişilerde tüp bebek tedavisine geçilir. Tüp bebek tedavileri kişiye özel olup başarı şansı birçok faktöre bağlı olarak değişir. Yumurtalarınızın fonksiyonunu ya da eşinizin sperm değerlerini bilmeden yorum yapmak yanlış olur. Tüp bebek uzmanı bir doktor ile görüşerek bu konuda daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kıllanma var, adet başlamadı

11 yaşında kızım var. Kızım bu aralar çok agresifleşti, hemen her şeye kızıp bağırıyor. Bir de genital bölgede kıllanma var. Ne yapmam gerekiyor? Daha adet görmeye başlamadı.

CEVAP

Sevgili okurum, ergenliğe geçiş süresinde vücutta birçok fizyolojik değişiklik meydana gelir. Kıllanma olması da bunlardan biridir. Ergenlik sürecinde karşılaştığımız bir diğer problem ise psikolojik duygu durum değişiklikleridir. Bahsettiğiniz tarzda agresifleşme gibi bulgular izlediyseniz kızınızı destek amaçlı bir çocuk ve ergen psikiyaristi uzmanına muayene ettirebilirsiniz. Alacağı destek ile bu süreci çok daha kolay atlatabilecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder