Dr. Ali Gürsoy Adet düzensizliğinin nedeni mutlaka araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliğinin nedeni mutlaka araştırılmalı

Adet düzensizliğinin nedeni hormonal ya da anatomik olabilir. Ultrasonla rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir, polip, myom, kistler var mı, bakılır. Kan tetkikleri yapılarak hormonal durum gözden geçirilir. Sonuca göre doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Adetlerim neden düzensiz?

26 yaşındayım kızım. Son 3 aydır adetlerim düzensiz. Bunun sebepleri nelerdir? Hemen bir doktora mı başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler anatomik ya da hormonal nedenli olabilirler. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzun yapacağı muayene ve ultrasonografik görüntüleme ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

Olası myomlar, rahim içi polipler ve yumurtalık kistleri ekarte edilmelidir. Sonrasında ise kan tetkikleri ile hormon değerleriniz kontrol edilmelidir. Eğer bu hormonlardan bir ya da birkaçının değeri olması gereken referans değerlerinin dışında ise regl düzensizliği saptanabilir. Gecikmeden jinekolojik muayenenizi yaptırmanızı öneririm.

Polip çıktı, aldırayım mı?

30 yaşındayım. Adetlerim düzensiz. Bir ay önce muayenede polip servikal çıktı. Doktorum aldırmamı önerdi, kötü olabilir mi, sizce aldırayım mı?

CEVAP

Sevgili okurum, servikal polipler rahim ağzında büyüyen doku parçalarıdır. Genellikle ara kanama, ilişki sonrası kanama ve ağrı ile belirti gösterirler. Servikal polipler birden fazla sayıda olabilirler. Çoğunlukla iyi huyludurlar ama bazen kötü huylu yani kanserleşme eğiliminde olabilirler. Bu nedenle tanı konulduğunda cerrahi olarak çıkarılmaları gereklidir.

Aşı yaptırsak faydası olur mu?

26 yaşındaki kız kardeşimde HPV virüsü olduğu anlaşıldı. İleriki yıllarda rahim ağzı kanserine yakalanmaması için ne tür önlemler almalıyız? Acaba aşı yaptırsak faydasını görür mü?

CEVAP

Sevgili okurum, cinsel aktif birçok kadında HPV virüsü izlenebiliyor. Bu virüs genellikle zaman içerisinde vücuttan temizlenmektedir. Fakat bazı durumlarda bu virüs vücutta kalmaya devam ederek genital siğillere ve rahim ağzında kansere neden olabilecek değişimlere yol açabilmektedir.

HPV virüsünün takibini doktorunuz yakından yapacaktır. Aşı ise virüsle temas etmemiş kişilerde daha etkili olsa bile virüsle maruziyet sonrası da yaptırılabilir. Virüsün birden fazla türüne karşı koruma sağladığı için aşılanmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder