Dr. Ali Gürsoy Adetiniz çok ağrılı geçiyorsa doktora
HABERİ PAYLAŞ

Adetiniz çok ağrılı geçiyorsa doktora

Günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı adet görüyorsanız, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, yorgunluk varsa doktora gidin. Tetkikler sonrası sorun saptanır ve uygun tedaviye başlanır.

İdrar yolu enfeksiyonu geçmiyor

26 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. Benim sorunum idrar yolu enfeksiyonu. Cinsel organımda sürekli yanma oluyor. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. İlaç tedavisi görüyorum ama şimdilik bu ilaçların bana faydası olmadığını düşünüyorum. Yaklaşık 8 ay önce spiral taktırmıştım. Acaba ondan olabilir mi? Nelere dikkat etmem gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda sık gördüğümüz bir sorun ile karşılaşmışsınız. İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilen durumlarda idrar testi ve idrar kültürü örneği istenir. Bu testlerin incelenmesi sonrası enfeksiyon sebebi tespit edilir ve etkene yönelik tedavi başlanır. Rahim içi araçlar sonrasında bu tarz bulgular çok sık izlenmese bile yine de kontrol edilmesi gerekir.

Adetim çok ağrılı geçiyor

16 yaşındayım, 2.5 senedir adet görüyorum. Son 1 yıl içinde adetim 2 ayda bir oluyor. Her adet haftamda aşırı ağrı ve acı çekiyorum. Sizce bu normal mi? Yoksa doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz dismenore tanımına uyuyor. Dismenore, aşırı adet ağrısı olarak da bilinir. Günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık olarak yarısında, bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık, karında gaz hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülebilmektedir. Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler hızlıca saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır.

Gebe kalırsam sorun çıkar mı?

Hamile kalmayı planlıyorum. Antibiyotik kullanmam hamile kalırsam sorun oluşturur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, bakteriler ve bazı parazitler gibi bazı mikropların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlara antibiyotik denilmektedir. Bu ilaçlar vücuttaki iltihabi durumları tedavi ederler. Bazılarının gebelikte kullanımı güvenliyken bazılarının kullanımları güvenli değildir. Bebek oluşurken bebekte gelişme bozukluklarına yol açabilirler. Bu nedenle tedavi planlarken gebelik isteğiniz olduğunu doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder