Dr. Ali Gürsoy Ağrı, bulantı, yorgunluk varsa doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Ağrı, bulantı, yorgunluk varsa doktora gidin

Günlük aktiviteyi engelleyecek kadar adet sancısı çeken doktora gitmeli. Bulantı, yorgunluk, sinirlilik varsa tedavi ve yaşam tarzı değişikliği ile sorun çözülür.

Yanma geçmiyor

31 yaşındayım. Yanma ve sık idrara çıkma şikayetim var. “Bol su iç geçer” dediler ama düzelme olmadı. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonları tipik olarak idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şeklinde bulgu göstermektedir. Sizin de bulgularınız idrar yolu enfeksiyonunu tarifliyor. Size önerim doktora başvurarak tam idrar testi ve idrar kültürü yaptırmanız olacaktır. Bu test sonuçlarına göre hangi enfeksiyon olduğu tespit edilerek buna yönelik ilaç tedavisi başlanacaktır.

Haberin Devamı

Ağrıdan kurtulamıyorum

27 yaşında, evli kadınım. Benim sorunum adet sancılarım. Adetimin ilk günü çok sancılı geçiyor. Bu durum ilk adet görmeye başladığım günden beri böyle. Ağrıdan kendimi parçalayasım geliyor. Küçükken gittiğimde doktor “18 yaşından sonra geçer” demişti ama bu yaşa gelmeme rağmen ağrılarım bitmedi. “Evlenince geçer” dediler ama 4 yıldır evliyim, yine kurtulamadım, artık sancıdan ağlıyorum. Sizce neden bu kadar ağrı çekiyorum? Bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz dismenore tanımına uyuyor. Dismenore, aşırı regl ağrısı olarak da bilinir. Günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık olarak yarısında, bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık, karında gaz hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülür. Yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler hızlıca saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti gerilemektedir.

Adetim azaldı, sinirliyim

Yumurtalıklarımda kist olduğu için doktor doğum kontrol hapı verdi. Daha önce korunma amacıyla 3 ay kullanmıştım. Biraz sinirli oldum, bir de adetimde azalma oldu. Kanama sadece 2 gün sürdü. Acaba doğum kontrol hapı adet döngünüzü etkiler mi veya süresini azaltır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları aile planlamasının yanı sıra adet döngülerini düzenlemek ve kistlerin tedavisi için de kullanılırlar. Doğum kontrol hapları hormon içeriklerinden dolayı kullanan kişilerde bazı yan etkilere yol açabilirler. Bu yan etkiler tolere edilebilir seviyede olduğu sürece tedaviye devam edilir. İlaç kullanımına bağlı adet döngü ve sürenizde değişim olabilir. Özellikle ilk 3 ayda görülen bu durum devam eden aylarda düzene girecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder