Dr. Ali Gürsoy Ailede risk varsa kontrolü ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Ailede risk varsa kontrolü ihmal etmeyin

Rahim kanseri en sık kasık ağrısı ve vajinal kanama ile belirti gösterir. Her kadının yıllık kontrollerini yaptırması bu hastalığın önüne geçmekte etkili. Hele ailenizde risk varsa her yıl doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Rahim kanseri genetik mi?

Ailemde rahim kanseri olanlar var ve bunun genetik olabileceğini söylediler. Bugüne kadar doktora gitmedim. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim kanseri en sık kasık ağrısı ve vajinal kanama ile bulgu verir. Her kadının senelik jinekolojik muayenesini yaptırması gerekir. Yapılacak görüntüleme ile rahim ve rahim iç duvarı kontrol edilir. Şüpheli durumlarda rahim biyopsisi alınrr. Sizin de genetik risklerden dolayı düzenli kontrollerinizi yaptırmanızı öneririm. Unutmayın erken tanı hayat kurtarır.

Haberin Devamı

Nasıl korunayım?

27 yaşında, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası uygulayabileceğim en güvenli korunma yöntemi hangisi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol amaçlı birçok korunma yöntemi var. Hastanın yaşına ve gelecekteki çocuk isteğine göre bu yöntemlerden uygun olanı tercih edilir. Örneğin; emzirmeye devam eden annelerde hormon içeren ilaçlar tercih edilmezken, çok genç yaştaki kadınlara tüplerin bağlanması önerilmez. Yeni doğum yapmış annelerde spiral yani rahim içi araç yöntemi sık tercih ettiğimiz seçeneklerden birisidir. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Akıntım var

23 yaşında ve bekarım. Son 1 senedir akıntım var. Sarıya yakın bir renk ve kokulu. Bu durum normal midir? Cinsel hayatım yok. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital akıntılar cinsel birlikteler olmadan da görülür. Bu durumlarda hastanın beslenme tipi, şeker kullanımı, içtiği ilaçlar, kullandığı antibiyotikler ve yaşam stili araştırılmalıdır. Ayrıca akıntıdan numune alınarak sebebine yönelik araştırma yapılmalıdır. Doktorunuzun değerlendirmesi sonrası yapacağı öneriler ile şikayetiniz gerileyecektir.

Memeden sıvı geldi

33 yaşındayım. Bugün meme ucumu sıktım ve damla halinde krem rengi bir sıvı geldi. Adet görmeme 1 hafta var. Bugün ne zaman sıktıysam 1 damla geldi. Nedeni ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, memeden süt benzeri sıvı gelişi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Genellikle fizyolojik olarak izlenen bu durum bazen patolojik nedenlere bağlı izlenebilir. Arka planda memede kitlelere, hormon seviyelerinde değişikliklere bağlı oluşabilirler. Memeden sıvı gelişi devam ettiği takdirde bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder