Dr. Ali Gürsoy Annede şeker ve yüksek tansiyon varsa çok sıkı takip gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Annede şeker ve yüksek tansiyon varsa çok sıkı takip gerekiyor

Anne olmak istiyorsanız ama diyabet ve hipertansiyonunuz varsa, sizi takip eden endokrinolog ve kardiyoloğunuzla konuşmalı, ona göre gebelik planlamalısınız. Gebe kaldığınızda da dikkatli davranıp doktorun sıkı takibinde olun ki kendinizi ve bebeğinizi riske atmayın.

Anne olmak istiyorum

34 yaşındayım. Hipertansiyon ve şeker hastasıyım. Tansiyonum 16-10, şekerim ise 145. Anne olmak istiyorum. Bana yardım eder misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, diyabet hastalığı ve yüksek tansiyon özellikle genç yaşlarda izlenince vücutta bazı istenmeyen değişikliklere yol açabiliyorlar. Benim size önerim olası bir gebelik öncesi kardiyoloğunuz ve endokrinoloğunuz ile uygun bir tedavi planı yapmanız olacaktır.

Haberin Devamı

Düzenli tedavi sonrası eğer doktorlarınız gebeliğin hayatınızı riske atmayacak olduğunu söylerlerse gebelik planlanabilir. Ayrıca gebe kaldığınızda eğer dikkatli olunmaz ve doktor önerilerini dikkate almazsanız kendinizi ve bebeği riske atabileceğinizi unutmayın.

Tekrar çocuğum olur mu?

20 yaşındayım. 22 Ekim’de 2.5 aylık bebeğimin kalbi durdu ve aldırdım. Tekrar çocuğumun olma ihtimali var mı? Bir daha ne zaman çocuğum olur?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Ne yazık ki bazı gebelikler düşükle sonuçlanabiliyor. Bu düşüklerin büyük çoğunluğunun altında genetik kusurların yattığını biliyoruz. Kürtaj işlemi sonrası yeni bir gebelik için ortalama 2 kez adet görmenizi öneririm.

Bu genel bir öneri olup tabii ki doktorunuzun ultrason ile rahim iç yapısını kontrol edip bunu onaylaması gerekir. Bir kez düşük hikayesi olan kadınlarda doktorunuzun şüphelendiği başka sebep yoksa ekstra araştırma yapılmaz. Yeni gebelik öncesi folik asit kullanmayı unutmayın.

Gebelik planlıyoruz

Beş yıldır evliyiz. Biz çocuk istemiyorduk. Artık karar verdik ve gebelik planlıyoruz. Hangi ilaçları almamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, gebe kalmadan 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar folik asit desteği almanızı öneririm. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin sinir sistemi gelişimine olumlu etkisi vardır. Ayrıca beyin omurilik problemlerini azalttığı kanıtlandığı için her gebenin kullanması önerilir. Gebelikte folik asit kullanımının annelere ve bebeklere bilinen bir zararı yoktur. Bunun yanı sıra gebelik planınız öncesi bir jinekoloğa muayene olmanızın faydası olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder