Dr. Ali Gürsoy Bebeğin pozisyonu doğum kararını belirler
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin pozisyonu doğum kararını belirler

Doğumun nasıl olacağı konusunda sabırlı beklemelisiniz. Çünkü bunu bebeğinizin anne karnındaki pozisyonu belirliyor. Kendinizi yıpratmayın, doktorunuzun kararını bekleyin. En sağlıklı şekilde yavrunuzu kucağınıza alırsınız.

Doğumu nasıl yapacağım?

33 yaşında ve 8 aylık gebeyim. İlk doğumum olacak. Doktorum çocuk ters geliyor ve “Sezaryen” dendi. Etrafımdaki herkes “Normal doğur” diyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

CEVAP

Sevgili okurum, doğum zamanına kadar acele etmeden beklemeye devam edin. Doğum zamanı geldiğinde eğer bebeğiniz rahim ağzına baş pozisyonda yerleşmemiş ise durumu tekrar değerlendirmek gerekir. Gebeliklerin yüzde 3-5 civarında bebekler ters olarak bilinen baş geliş olmayan pozisyonlarda yerleşim gösterirler. Bu durumlarda eskiden vajinal doğumlar tercih edilse bile artık günümüzde sezaryen doğum tercih ediyoruz. Bebeğin uygun pozisyonlarda olmadığı durumlarda denenen vajinal doğumlar annede aşırı derece yırtık ve kanamaya yol açarken, bebekte de el ve ayaklarda hasara yol açabilecek travmalar oluşmasına neden olabiliyor. Ayrıca doğumun uzun sürmesine ve bebeğin oksijenizasyonunun azalmasına bağlı beyin gelişimi de olumsuz etkilenebiliyor. Bu nedenle doğum zamanı geldiğinizde doktorunuzun önerisi doğrultunda hareket etmenizi öneririm .

Haberin Devamı

Korunmak için iğne yaptırdım

Doğum kontrol amacıyla 1 aylık iğne yaptırmaya başladım. İğne yapıldıktan kaç gün sonra ilişkiye girilebilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, aylık iğneler düzenli kullanıldıkları takdirde kadının yumurtlamasını engellerler. Ayrıca rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak spermlerin rahmin içine geçişini de önlerler. Gebeliği önleyici aylık iğneler doğru ve düzenli uygulandığında yüzde 99 etkilidirler. Doktor kontrolünde uygun zamanda uygulandığı takdirde koruyuculuğu hemen başlamaktadır. Kullanılmaya başlandığı ilk aylarda ara kanamalar ve lekelenmeler yapabileceği unutulmamalıdır.

Gebe kalmak istiyorum

Sol yumurtamda 3 santimlik bir çikolata kistim var. Gebe kalmak istiyorum, bazıları gebe kalmak için ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Sizce gerek var mı, ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı bazı kadınlarda ne yazık ki gebe kalmaya engel olabiliyor. Ama bu her çikolata kisti olan kadında bu soruna yol açacağı anlama gelmiyor. Hamile kalma isteğiniz var ise bunu doktorunuza söyleyin. Doktorunuz gebe kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler açısından gerekli araştırmaları yapacaktır. Ameliyat olmadan önce gerekli medikal tedaviler ile olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum. Geçmiş olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder