Dr. Ali Gürsoy Bir hafta bebeğinizi emzirmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Bir hafta bebeğinizi emzirmeyin

Gebeliği engellemek amacıyla ertesi gün hapını kullanan yeni anneler telaşla yazıyorlar. Bebeklerini emzirip emziremeyeceklerini soruyorlar. Ertesi gün hapı anne sütüne geçebiliyor, bu nedenle 1 hafta boyunca sütünüzü sağıp atın, bebeğinize vermeyin.

Zor günler geçiriyorum

42 yaşındayım, 2 sene önce menopoza girdim. O dönemden sonra cinsel ilgi ve isteğim azalmaya başladı. Üstelik vajinal kuruluk nedeniyle ilişkiye girmekte de zorlanıyorum. Doktorumun tavsiyesi üzerine hormon tedavisi görmeye başladım. Ancak yine de zor günler geçiriyorum. Bana ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz sürecinde azalan östrojen seviyelerine bağlı vücutta birçok değişiklik meydana gelir. En sık görülen belirtiler sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalmadır. En sık başvurulan tedavi seçenekleri ise hormon tedavileri, bitkisel tedaviler ve yaşam tarzında değişiklik önerileridir. Yapılan tedavi seçeneğinde ilacın dozu yetersiz kalmış olabilir. Bu durumda ilacınızın dozunun yeniden düzenlenebilir.

Acaba bebeğimi emzirebilir miyim?

Bebeğimi emziriyorum. Ertesi gün hapı kullanabilir miyim, sıkıntı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan ertesi gün hapı anne sütüne geçebilmektedir ve bebeklerdeki etkisi üzerine çalışma yapılmamıştır. Bilinen kesin bir zararı bulunmamaktadır ama yine de ertesi gün hapı alımından sonraki 1 hafta boyunca annenin bebeğini emzirmesi önerilmez. Bu süre boyunca annenin sütünü sağılıp atılması önerilir.

Mantardan kurtulamıyorum

İki yıldır mantar sorunumdan kurtulamıyorum. Defalarca doktora gittim, ilaç veriyor, kullanıyorum. Bir süreliğine geçiyor. Daha sonra yeniden başlıyor. Doktorum, bulaşıcı olmadığını söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda akıntı ve vajinitin en sık sebeplerinden biri olan mantarlar genellikle kolayca tedavi edilerek gerilerler. Ama bazen bu enfeksiyonlar tedaviye direnç gösterirler. Bu durumlarda akıntıdan alınan numuneden özel inceleme yapılır. Bu test sonucunda var olan mikrop tipi tespit edilerek sorunu hangi ilacın çözebileceği belli olacaktır. Uzun süreli tedavi uyguladığımız bu durumlarda kişi ayrıca beslenmesine de dikkat etmelidir. Aşırı şeker tüketen kişilerde geçmeyen mantar enfeksiyonları olduğunu biliyoruz. Kandida diyeti isimli beslenme tarzı ile tedavinizin başarı şansını artırabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder