Dr. Ali Gürsoy Bir hafta boyunca emzirmeyi bırakın
HABERİ PAYLAŞ

Bir hafta boyunca emzirmeyi bırakın

Son yıllarda sıkça kullanılan ertesi gün hapının anne sütüne geçtiği biliniyor. Ertesi gün hapı aldıysanız sonraki 1 hafta boyunca bebeğinizi emzirmeyin. Bu sürede sütünüzü sağıp atmanız doğru olandır.

Bebeğimi emzirdim

Ertesi gün hapı içtim, 24 saat sonra bebeği emzirdim. Acaba bir sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, son yıllarda sıkça kullanılan ertesi gün hapı anne sütüne geçer ve bebekteki etkisi üzerine çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle ertesi gün hapı alımından sonraki 1 hafta boyunca annenin bebeğini emzirmesi önerilmez. Bu süre boyunca annenin sütünü sağıp atması tavsiye edilir.

Haberin Devamı

İlaca rağmen kistler geçmedi

Bir yıllık evliyim. Eşimin sol karın bölgesinde bir kist var. Hem doğum kontrol hapı hem adet düzenleyici hem de kisti yok eden bir ilaç verdiler. Eşim ilaçları 2 ay kullandı ama sonuç alamadık. Bu kistin nasıl yok olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda görülen yumurtalık kistlerinin birçok çeşidi vardır. Büyük çoğunluğu iyi huylu olup kullandığınız ilaçlara olumlu cevap verir. Kullandığınız süre şimdilik çok kısa. Biraz daha beklemenizi öneririm. Bazen bu ilaçların düzenli kullanımına rağmen istediğimiz kontrolü sağlayamayız ve bu kistler büyümeye devam ederler. Kistler büyümeye devam ederse, şüpheli gözüküyorsa ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali varsa ameliyat ile alınması gerekebilir. Düzenli kontrollerinizi ihmal etmemenizi öneririm.

Hamilelik olmuyor

Ben 28, eşim ise 30 yaşında. Yedi aylık evliyiz. Altı aydır yumurtlama ve çatlama zamanını takip ediyorum. Doktor, bende ve eşimde bir sorun olmadığını söyledi. Ama hamilelik gerçekleşmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, korunmadan düzenli ilişki ile bir kadının gebe kalma ihtimali ilk 6 ay için yüzde 60’ken, 1 yılın sonunda bu oran yüzde 85’e yükselir. Acele etmenize gerek yok, 1 senenin dolmasını beklemenizi öneririm.

Adet miktarım azaldı

30 yaşındayım. İki yıl önce gebelik geçirdim. Üç aylık hamileyken bebek karnımda ölünce kürtaj oldum. Altı aydan fazladır adet görmedim. Rahim filmi çekildi, kanallarım tıkanmış. Açılmaya çalışıldı. İki yıldır zamanında adet görüyorum. Ama çok az kan geliyor. Sürekli huzursuzum. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Gebelik planlayıp planlamamanız bu durumun yönetiminde en önemli kriterdir. Tekrar gebelik planınız var ise, tüplerin açık olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Tüpler kapalı ise normal yollardan gebe kalamazsınız. Bunun dışında adet miktarının azaldığı durumlarda hormon değerlerinizin kontrol edilmesi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder