Dr. Ali Gürsoy Bir yıl boyunca adet görmeniz beklenmez
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl boyunca adet görmeniz beklenmez

Doğum sonrası annenin hemen adet görmesi beklenmez. Çünkü emzirmeye bağlı olarak yumurtlama baskılanır, adet geç başlar, hatta 1 yılın sonuna kadar başlamayabilir. Ama süt gelmiyorsa 2-3 ay içinde başlayabilir, düzene girmesi bir süre gecikebilir.

Tekrarlarsa ameliyat gerekirmiş

25 yaşındayım. Vajinanım sol tarafında şişlik oluştu. O kısımda daha önce de fındık büyüklüğünde şişlik vardı. İki gün içinde çok büyüdü ve yürüyemez hale geldim. Doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi ve iltihabı akıttı. Doktor o bölgede kist olduğunu ve tekrarlayabileceğini belirtti ve “Tekrarlarsa ameliyat gerekebilir” dedi. Ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz bartolin bezi absesine benziyor. Bartolin bezleri kadınların genital bölgesinde bulunan ve kadınlarda kayganlığı sağlayan bezlerdir. Bu bezlerin ağız kısımları bazen enfeksiyonlara bağlı olarak tıkanabilirler ve böylece abse oluşur.

Bu durumlarda kist büyümeden hızlıca boşaltılmalı ve tedavi başlanmalıdır. Tedavi yaklaşımı genellikle kistin cilde ağızlaştırılması işlemidir. Tekrarlayan durumlarda kistin çıkarılması düşünülebilir. Tekrarladığı takdirde ameliyat olmanızı öneririm.

Ne zaman adet görürüm?

Normal yolla ilk bebeğimi doğuralı 6 ay oldu ama hala adet olamadım. Ne zaman düzenli adet görmeye başlarım?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası hemen adet görmenizi beklemeyiz. Emzirmeye bağlı olarak yumurtlama baskılandığı için adet geç dönemlerde görülür. Emziren annelerde adet kanaması 1 yılın sonuna kadar izlenmeyebilir. Eğer annenin sütü gelmiyorsa ya da emzirmeye engel bir durumu varsa bu annelerde adet kanaması erken dönemde yani 2-3 ay içerisinde başlayabilir. Ayrıca ilk adet sonrası adetleriniz düzenli olmayabilir. Düzenli adet görmeye başlamanız da bir süre gecikebilir.

Çocuklarımıza aşı yaptıralım mı?

Rahim ağzı kanseri aşısı yurtdışında herkese yapılıyormuş. Bizim de çocuklarımıza yaptırmamız lazım mı?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV aşısı rutin olarak önerilir. Aşı için ideal dönem 9-13 yaşları arasında yapılmasıdır. Eğer aşı yapılacak kişi 9-13 yaş aralığında ise 2 doz aşı yeterli korumayı sağlayacaktır. İlk enjeksiyon yapıldıktan sonra ikinci dozun ilk dozdan 6 ay sonra yapılması gerekir. Eğer ikinci doz, ilk dozu takiben 6’ncı aydan daha erken uygulanırsa, üçüncü doz gerekir. Aşı üst kolun deltoid bölgesine enjeksiyon ile uygulanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder