Dr. Ali Gürsoy Bu hormon çok işe yarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bu hormon çok işe yarıyor

Halk arasında süt hormonu olarak bilinen prolaktin kadınlarda süt üretimi ve salgılanmasından sorumlu. Adetleri düzenleyici etkisi de bulunuyor. Ölçümlerde yüksek çıkarsa ileri derecede araştırma yapmak, bazen MR ile beyindeki hipofiz bölgesini değerlendirmek gerekir.

Süt hormonu neden yükselmiş olabilir?

1.5 yıldır adet göremiyorum. Doktorumun söylediğine göre süt hormonum fazlaymış. Bunun için ilaçlar içtim ama olmadı. Üç ay önce evlendim. Süt hormonu nedir, ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, halk arasında süt hormonu olarak da bilinen prolaktin vücutta birçok fonksiyondan sorumludur. Kadınlarda süt üretimi ve süt salgılanmasının yanı sıra adetleri düzenleyici etkisi de bulunur. Prolaktin hormonunun beklenenden yüksek saptandığı durumlarda ileri araştırma yapılması gerekir. Gerekli durumlarda MR görüntüleme ile hipofiz bölgesi değerlendirilir. Bir endokrinoloji uzmanı tarafından muayene edilmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Nasıl kullanacağım?

27 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. Dört yaşında bir çocuğum var. Bugüne kadar hep eşim korundu. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Bu haplar nasıl kullanılmaya başlanır?

CEVAP

Sevgili okurum, aile planlaması açısından sık tercih ettiğimiz bu ilaçların doktor tarafından değerlendirme yapılmadan kullanılmaması gerekir. Unutmayın ki her ilaç gibi bu hapların da kullanılmaması gereken bazı hastalıklar vardır. Mesela hipertansiyonu ve inme hikayesi olanlarda, karaciğer hastalığı bulunanlarda ya da meme kanseri hikayesi olanlarda doğum kontrol hapları önerilmez. Doktorunuz yapacağı muayene sonrasında eğer engel bir durum görmezse elbette bu hapları kullanabilirsiniz.

Kaç kilo alabilirim?

Yedi aylık gebeyim. Gebeliğin ilk başlarında kilom artmadı. Ama son zamanlarda kilo aldım. Gebelik başından beri 9 kilo almışım. Gebelikte toplam kaç kilo alabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında anne adayları için önerilen kilo alımı ortalama 12-16’dır. Bu değerler çok zayıf ya da çok kilolu anneler için değişkenlik gösterir. Gebelikte en hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde ve bulantının azalmaya başladığı 4’üncü ay civarındadır. Gebelik esnasında hızlı kilo aldığınızı ya da aksine verdiğinizi düşünüyorsanız bu durumu doktorunuzla paylaşmanızı ve diyetisyen kontrolüne girmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder