Dr. Ali Gürsoy Çikolata kisti tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kisti tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir

Çikolata kistleri kadınlarda karın ağrısı ve kısırlığa neden olabilir. İlaçla kontrol altına alındığı zaman hasta rahat eder. Kontrol edilmezse hamile kalmanıza engel olabilir.

Çikolata kistim var

Sol yumurtalığımda 2 adet çikolata kisti var. Tedavi için doğum kontrol hapı önerildi. Bu kistin yumurtalığa zarar verdiğini, ileride gebe kalmamda problem çıkabileceğini öğrendim. Yumurtalığıma zarar vermeden başka bir tedavi yöntemi mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistlerinin kadınlarda yarattığı başlıca iki sorun karın ağrısı ve kısırlıktır. Çikolata kistleri ilaç kullanıldığında değil, tedavisiz bırakıldıklarında gebe kalmanıza engel olabilir. Çikolata kistlerinin ilaç dışında bilinen bir diğer tedavisi de ameliyattır. Ama ameliyat kesin bir çözüm sağlamaz. Ameliyat sonrası tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Size önerim doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisini devam ettirmenizdir.

Haberin Devamı

Prolaktin yüksek çıktı

35 yaşındayım. Düzenli adet olmama rağmen, prolaktin yüksek. Bu bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, halk arasında süt hormonu olarak da bilinen prolaktinin kadın vücudunda birçok görevi vardır. Kadınlarda süt üretimi ve süt salgılanmasının yanı sıra adet düzenini sağlayıcı etkisi de bulunur. Prolaktin seviyesi kullanılan bazı ilaçlara bağlı artabileceği gibi bazen de daha önemli hastalıkların göstergesi olarak yükselebilir. Adet döngünüz normal olsa bile prolaktinin beklenenden yüksek saptandığı durumlarda ileri araştırma gerekir. Yara tekrar oluşur mu? 36 yaşındayım, 6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım.

Yara tekrar oluşur mu?

Eğer çıkarsa ikinci kez yara yaktırılır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, bu şikayeti yeniden değerlendirmek gerekir. 30 yaşından büyük olduğunuz için pap smear ve hpv testini yaptırmanız gerekir. Bu testlere göre rahim ağzında riskli bir durum olup olmadığına karar verilerek tedaviniz planlanır. Bu duruma neden olabilecek olumsuzluk saptanmazsa tekrar yakma işlemi yaptırabilirsiniz.

Miyom tehlikeli mi?

36 yaşındayım, 4-5 aydır adet kanamalarım düzensiz. 10 gün önce doktora gittim. Doktor, myom olduğunu söyleyip ameliyat önerdi. Miyom nedir? Acaba tehlikeli mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahimin iyi huylu kitleleridir. Kadınlarda en sık ağrı ve artmış kanama sorunu yaratırlar. Miyomların tedavisi hastanın bulgularının şiddetine, miyomların boyutuna ve konumuna, hastanın yaşına ve gelecekteki doğurganlık arzusuna göre planlanır. Var olan miyomlar eğer çok büyüklerse, bulundukları yer gebeliğe engelse ve aşırı miktarda kanamaya yol açıyorsa ameliyat gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder