Çikolata kistinin boyutuna göre tedavi planlanır

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Doğurganlığı olumsuz etkileyen çikolata kistleri için ameliyat kararı boyutuna göre veriliyor. Anne olmak istiyorsanız doktora başvurun, tüp bebek tedavisi sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

Siğiller tedavisi edilir mi?

27 yaşındayım. Bir ay önce vajina ağzında kabarcıklar fark ettim. Doktora gittim ve HPV virüsü kaptığımı öğrendim. Geçen hafta siğiller yakıldı. Bu hastalığın bir tedavisi mevcut mu? Yeni siğillerin oluşmaması için ne gibi tedaviler var?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV isimli virüsten dolayı oluşurlar. HPV virüsleri genel olarak ikiye ayrılırlar. Kadınlarda siğil oluşturan bu tipler kansere yol açmazlar. Oluşan bu siğiller zamanla sayıca ve hacimce artarak rahatsızlık yaratırlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir.

Genital siğillerin tedavi şekli yerine, sayısına ve boyutuna göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Fakat hangi tedavi yapılırsa yapılsın, tekrarlama ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviyeleri de tedaviye eklemek gereklidir.

Ameliyat mı olayım, tüp bebek mi yaptırayım?

30 yaşındayım, 4.2 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. Bir senedir tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz çıktı. Ameliyat mı olmalıyım, tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistleri kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkileyebiliyorlar. Eskiden gebelik istendiğinde ameliyat ile çikolata kistleri alınıyorken son zamanlarda çikolata kistleri çok büyük boyutlarda değilse, ameliyat ilk seçenek olarak düşünülmüyor.

Ameliyat sonrası tekrarlama ihtimali göz önüne alındığında seçili vakalarda tüp bebek tedavisi daha uygun bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Doktorunuz ile görüşerek artılarını ve eksilerini değerlendirip sizin için uygun seçeneğini tespit edebilirsiniz.

Ertesi gün hapı aldım

26 yaşındayım. Normal doğum yapalı 1.5 ay oldu. Ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Bebeğimi emzirmemde bir sorun var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, acil kontrasepsiyon yöntemi olarak kullanılan ertesi gün hapları anne sütüne geçer ve bebeklerdeki etkisi üzerine çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle ertesi gün hapı alımından sonraki 1 hafta boyunca annenin bebeğini emzirmesi önerilmez. Bu süre boyunca anne sütünün sağılıp atılması önerilir.


Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder