Dr. Ali Gürsoy Dirençliyse tedavi daha uzun sürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Dirençliyse tedavi daha uzun sürüyor

Vajinal enfeksiyonlar bazen dirençli oluyor, ilaç tedavisini uzun süre devam ettirmek gerekiyor. Önce enfeksiyonun nedeni bulunmalı. Aşırı düşük kilo, D vitamininin az olması da mantar enfeksiyonunu tetikleyebiliyor. En kısa sürede doktora başvurun.

Tekrarlayan mantarım var

2.5 yıllık evliyim ve 5 aylık bir bebeğim var. Bende sürekli tekrarlayan vajinal maya mantarı var. İlaç kullandıktan sonra geçiyor fakat bir süre sonra yine tekrarlıyor. Bundan kesin olarak nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda bazı vajinal enfeksiyonlar ilaç tedavisine dirençli olup uzun tedavi süreçleri gerektirebilirler. Öncelikle yapılacak vajinal sürüntü testi ile sizde bu şikayetlere hangi enfeksiyon kaynağının neden olduğunu saptamak gerekir. Yapılacak bu testin kandida türlerini kapsayan bir test olmasını öneririm. Ayrıca mantar benzeri enfeksiyonu olan hastalarda aşırı kilo, düşük D vitamini ve demir seviyelerinin de etkili olduğunu unutmamak gerekir. Test sonucuna göre uzun süreli medikal ve destek tedavisi ile şikayetinizden kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sonuç neden pozitif?

41 yaşında, 2 çocuklu kadınım. 22 yıldır evliyim. 1.5 ay önce hamile olduğumu anladım. Kürtaj oldum. Tekrar test yaptığımda sonuç yine pozitif çıktı. Doktora gittim. Hamilelik görünmemesine rağmen, testler pozitif çıkıyor. Doktorum kürtajdan sonraki 3-4 haftada sonuçların pozitif çıkabileceğini söyledi ama ben adet görmediğim için endişeleniyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğe bağlı betahcg değeri zamanla yükselir ve gebelik bitimini takiben azalmaya başlar. Azalmadığı durumlarda dış gebelikten ve molar gebelikten şüphelenmek gerekebilir. Size önerim, betahcg değerini takip etmeniz olacak. Belirli aralıklarla yapılacak tetkiklerle betahcg düşüşünü kontrol etmek gerekir. Azalma izlenmediği takdirde ek tedavi planlanması gerekebilir. Kontrollerinizi ve tetkiklerinizi ihmal etmeyin.

Miyom için ameliyat şart mı?

45 yaşındayım. Altı santim miyomum var. Artık çocuk istemiyorum, ameliyat seçeneği için ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar birçok kadında görülebilen ve rahimden köken alan kitlelerdir. Bulundukları yere, boyutlarına ve sayılarına göre değerlendirme yapılarak gerekli tedavi yöntemi ya da takip planlanır. Miyomunuz büyük olduğu için doktorunuz da önerdiyse ameliyat olmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Operasyon düşünülen durumlarda sadece miyomların alınması planlanırken bazı durumlarda ise, miyomlar ile birlikte rahimin de alınması düşünülebilir. Yapılacak muayene sonrası ameliyat tipi hakkında karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder