Dr. Ali Gürsoy Dış gebeliğin hızla tedavi edilmesi gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebeliğin hızla tedavi edilmesi gerekir

Rahim iç zarı dışındaki bölgelerde oluşan gebeliğe dış gebelik deniyor. Dış gebelik kanamaya yol açarak annenin hayatını riske atıyor. Bu nedenle tanı konulur konulmaz doktorun önereceği ilaç ve cerrahi tedavi seçeneği hızla uygulanmalı.

Gebelik ne kadar sürede belli olur?

Eşim her ayın 15’inde adet görüyordu. Bu ay 6 gün geçmesine rağmen adet görmedi. Eczaneden test aldık, negatif çıktı. Eşim 1-2 gün önce parça şeklinde kanaması olduğunu söyledi. Sebebi nedir? Gebelik ne kadar sürede ve kesin olarak hangi testle belli olur?

CEVAP

Sevgili okurum, idrarda gebelik testleri sık kullandığımız testler olsalar da her zaman doğru sonuç vermeyebilirler. Negatif saptandıkları durumda kanda beta hcg testi ile gebelik olup olmadığı doğrulanmalıdır. Beklenen adet tarihini geçtiyse ya da gebelik düşündürecek bulantı benzeri şikayetler varsa kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm. En kesin tanı testimiz kanda beta hcg değerinin ölçülmesidir.

Haberin Devamı

Dış gebelikten şüphelendi

24 yaşında, 1 yıldır evli kadınım. Adetlerim normalken son adetim 25 gün gecikti. Doktora gittim, gebelik testi yapıldı. Ama ultrason muayenesinde rahim içinde bebek görülemedi. Dış gebelik olmasından şüpheleniyorlar. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, bazı gebeliklerin oluşumu esnasında ne yazık ki dış gebelikler ya da düşükler ile karşılaşabiliyoruz. Rahim iç zarı dışındaki anatomik bölgelerde gebelik oluşumu dış gebelik olarak adlandırılır. Dış gebelikler annede kanamaya yol açarak hayati risk oluşturabilirler.

Bu nedenle dış gebelik tanısı hızla konularak tedavi edilmelidir. Dış gebelikler ileri boyutlarda ultrason ile fark edilebilirler. Daha erken dönemlerde ile kanda beta hcg seviyesi ile tanı alırlar. Dış gebelik tespit edildiği takdirde doktorunuzun önereceği ilaç ya da cerrahi tedavi seçeneğini hızla uygulamanızı öneririm.

7 santimlik miyom varmış

36 yaşındayım, 3 ay önce doktora gittim. Yedi santim miyom olduğu saptandı. Adet günlerim çok ağrılı geçiyor. Bir de anemi sorunum var. Bundan dolayı olabilir mi? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahimin iyi huylu kitleleridir. Kadınlarda en sık karın ağrısı ve artan kanama durumu yaratırlar. Miyomların tedavisi hastanın bulgularının şiddetine, miyomların boyutuna, miyomların konumuna, hastanın yaşına ve kadının gelecekteki doğurganlık arzusuna göre planlanır.

Haberin Devamı

Var olan miyomlar eğer çok büyüklerse, bulundukları yer gebeliğe engel ise ve aşırı miktarda kanamaya yol açıyorsa ameliyat gerekebilir. Bahsettiğiniz şikayetler doğrultusunda ameliyat kararını tekrar değerlendirmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder