Dr. Ali Gürsoy Dış gebelik geçirdiyseniz riskiniz çoğalır
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik geçirdiyseniz riskiniz çoğalır

Bazı gebelikler rahimde değil, dışında büyüyor. Genelde tüplerde büyüyen dış gebelik bir süre sonra tüpe zarar verip kanama yapabiliyor. Bir kez dış gebelik geçirdiyseniz sonraki gebeliğinizde riskiniz var. Bu yüzden doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Dış gebelikten şüpheleniyorlar

26 yaşında, 1 yıldır evli kadınım. Adetlerim çok normalken son adetim 25 gün gecikti. Bunun üzerine doktora gittim ve muayene oldum. Gebelik testi yapıldı. Ultrasonda rahim içinde bebeği göremedi. Dış gebelikten şüpheleniyorlar. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki bazı gebelikler olması geren yer olan rahim içinde değil de dışında büyüyor. Genellikle tüplerde büyüyen dış gebelikler bir süre sonra tüplere zarar vererek bu bölgede kanama yapabiliyorlar. Bu duruma gelmeden tespit edilen dış gebeliklerde ilaç tedavisi ile genellikle başarılı sonuçlar alınıyor. Doktorunuzun betahcg değerlerinizi takip ederek dış gebelikten emin olduğunda gerekli tedaviyi başlatacaktır. Dış gebelik geçiren kişilerin bir sonraki gebeliklerinde de yine dış gebelik olma ihtimali artmıştır. Bu nedenle gelecekte yeni bir gebelik planında kesinlikle doktor gözetiminde olmanızı öneririm.

3 gündür olmuyor

Adetim 13 gün gecikti. İdrar testi yaptım, gebelik çıkmadı, ilk defa bu şekilde oluyor. Adet söktürücü kullanıyorum, 3 gündür ama yine olmuyor, neden?

CEVAP

Sevgili okurum, adetinizin geciktiği dönemlerde doktor önerisi olmadan adet söktürücü kullanmak doğru bir yaklaşım değildir. Gebelik varlığını araştırmak için idrar testi doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle kandan beta-hcg testi yaptırılması gerekmektedir.

Adet sancım çok fazla

27 yaşında kızım. Adet sancılarım çok fazla. Üç ay kadar doğum kontrol hapı kullandım. Aşırı kilo aldığım için bıraktım. Adetim 7 gün sürüyor ve her günü ağrılı. Bittikten sonra da 3 gün kahverengi lekelenme oluyor. Bundan rahatsızım. Beni aydınlatır mısınız?

CEVAP

Sevgili okurum ağrılı adet görme olarak tanımlanan bu durum dismenore olarak adlandırılır. Ağrılı adet gören hastaya yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti gerilemektedir. Size önerilen tedavi ile yaşadığınız sorunu doktorunuza belirtirseniz size yan etki ihtimali daha az olan başka bir tedavi seçeneği sunacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder