Dr. Ali Gürsoy Doğum sırasında bebeğinize bulaşabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sırasında bebeğinize bulaşabilir

Genital bölgede çıkan siğiller HPV isimli virüse bağlı oluşur. Bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Gebeyseniz doğum sırasında bulaşabilir. Olabilecek riskleri öğrenip doğum şeklinize doktorunuzla konuşarak karar verebilirsiniz.

Yumurtlama için ilaç kullanıyorum

40 yaşındayım, bebek istiyorum ama olmuyor. Hangi testleri yaptırabilirim? Yumurtlama için bir ilaç kullanıyorum. Ne olur bana bir yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik isteğinde korunmasız 6 ay ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamadıysanız ileri inceleme gerekir. Gebelik için kadında iyi kalitede yumurta oluşması şarttır. Daha sonra oluşan bu yumurta çatlar ve erkeğin spermi çatlayan yumurtayı dölleyerek gebelik oluşumunun ilk adımını atmış olur. Bu nedenle yumurtlamanızın, yumurta rezervinizin ve eşinizin spermiogram testinin sonuçları öncelikle değerlendirilmeli. Bunların sonucuna göre bir yol planı belirlenecektir.

Haberin Devamı

Bebeğime bulaşır mı?

32 yaşındayım, 8 aylık evliyim ve 4 aylık hamileyim. Küçük bir şey gördüm, kadın doğum uzmanına gittim. Genital siğilmiş. “Gebe olduğun için hiçbir tedavi yapılmayacak” dedi. Doğumdan sonra gerekli tedavinin uygulanacağını söyledi. Bu hastalık hakkında hiç bilgimiz yok. Bebeğe bulaşır mı, beni bu konuda aydınlatır mısınız?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV isimli virüse bağlı oluşurlar. Oluşan bu siğiller zamanla sayıca ve hacimce artarak rahatsızlık yaratırlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Ama gebelik esnasında bu siğillere uygulanacak tedavi gebelik haftasına göre değişebilir. Bazen sadece takip de edilebilirler. Burada önemli olan nokta doğum esnasında bebeğe bulaş riskidir. Anne karnında bebeğe bulaşma riski bulunmazken normal doğum esnasında bulaşma olabilir. Doğum şekline ve risklere doktorunuzla birlikte karar vermenizi öneririm.

Nasıl gebe kalabilirim?

37 yaşındayım, bir çocuk sahibiyim ve doğumda tüplerim bağlandı. Şimdi ise bebek sahibi olmak istiyorum. Adetlerim düzenli ve bu bebeği çok istiyorum. 1) Gebe kalma şansım var mı? 2) Hangi yöntemlerle gebe kalabilirim? 3) Riskler nelerdir? (Özellikle yaş faktörü)

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tüp bağlanması işlemi esnasında sağ ve sol tüpler bağlanarak buradan yumurta ve sperm geçişi engellenir. Geri açılma işlemi esnasında tüpler tekrar ameliyatla uç uca getirilerek re-anastomoz işlemi sağlanır. Tüplerin geri açılması ameliyatı sonrası başarı oranı yüzde 60 civarlarında seyretmektedir. Ameliyat sonrası düşük başarı oranı kadar önemli bir başka risk ise dış gebelik riskinin artmış olmasıdır. Ameliyat sonrası olası dış gebelik riski açısından yakından takip edilmeniz gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder