Dr. Ali Gürsoy Doğum yapmamış kadınlara uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Doğum yapmamış kadınlara uygun değil

İstenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan spirali doğum yapmamış kadınlara önermiyoruz. Çünkü bazen rahime ve doğurganlığa olumsuz etkisi olabiliyor. Hap kullanmak istemiyorsanız doktorunuza söyleyin, o size başka tavsiyelerde bulunacaktır.

Spiral taktırmak istiyorum

Ben yeni evlendim ama eşimle çocuk istemiyoruz. Korunmak için sürekli ilaç içmek istemiyorum. Bu nedenle spiral taktırmak istiyorum. Sizce rahime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, daha önce gebeliği olmamış ve doğum yapmamış kadınlara spiral yani rahim içi araç kullanımını önermiyoruz. Rahim içi araç uygulamasının rahiminize ve sonrasında doğurganlığınıza olumsuz etkisi olmaması için takılmaması daha uygun olacaktır.

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapı kullanmak istemediğiniz için bunun dışında doktorunuz, kontrol sonrası, uygun görürse aylık iğne ya da üç aylık iğne kullanımını uygulayabilirsiniz. Doğum yaptıktan sonra aile planlaması düşünürseniz eğer rahimde bir şekil bozukluğu yoksa spiral taktırabilirsiniz.

Bir yıldır hamile kalamıyorum

28 yaşındayım. 2020’de 8 haftalık bebeğimi kalp durması sonucu kaybettim. Kürtaj yapıldı. Bir yıldır hamile kalamıyorum, 3 ay önce muayene oldum. Doktorum “çok az iltihap dışında bir sorun yok” dedi. Eşimin sperm testleri normal. Tekrar doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okurum, yeni bir gebelik öncesi enfeksiyon izlendiyse bunun tedavi edilmesi gerekir. Bir yıldır korunmasız birlikteliğe rağmen gebelik oluşmadıysa eşinizin ve sizin tekrar muayene olmanız doğru olacaktır. Bazen kürtaj sonrası rahim içinde yapışıklıklar meydana gelerek gebelik oluşumuna engel olabilirler. Doktorunuz tüm bunları dikkate alarak muayenelerinizi tekrarlarsa bir sorun olup olmadığı ortaya çıkacaktır.

Kızımın adeti düzene girer mi?

Kızımın erken ergenlik problemi vardı. 12 yaşına kadar ergenliği uzatmak için iğne tedavisi önerdiler, yaptırmadım. Şu an kızım 9.5 yaşında ve adet gördü. Üç aydır üç haftada bir adet görüyor. İlerleyen yaşında düzene girer mi?

CEVAP

Sevgili okurum, erken ergenlik problemi kızınızın gelişme sürecini olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Böyle önemli bir konuda doktorunuzun önerisini ve tedavi seçeneklerini dikkate alarak kızınızın tedavisini geciktirmemenizi öneririm. Bu konuda uzman bir çocuk endokrinolojisi doktoruna başvurarak muayeneyi ve tetkikleri yaptırmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder